Mænd fra Silkeborg dømt for røveri mod Yahya Hassan

Pia Egeberg 

Digteren Yahya Hassan måtte springe ud fra en altan på 2. sal i Silkeborg, da to mænd holdt ham fanget og frarøvede ham 60.000 kroner

SILKEBORG To mænd er i byretten i Viborg dømt for at have holdt digteren Yahya Hassan fanget og frarøvet ham 60.000 kroner.

En 37-årig mand er idømt 10 måneders fængsel, mens 30-årige Yustininian Byombalirwa fik en hårdere straf på to års fængsel, fordi han også blev dømt for andre forhold.

Tidligt om morgenen den 26. maj anmeldte Yahya Hassan de to mænd, som er fra Silkeborg, til politiet. De havde kort forinden holdt ham fanget i den 37-åriges lejlighed i Silkeborgs midtby, hvor de truede ham med en saks og en kniv.

Det lykkedes Yahya Hassan at slippe væk, da han sprang ud fra en altan på 2. sal og ned på et bord. Derefter alarmerede han politiet.

Ifølge anklager Frederik Sylvest Wieben Rasmussen havde Yahya Hassan blå mærker på arme og ryg efter episoden i lejligheden.

Yahya Hassan indrømmede i retten, at han den pågældende aften havde været påvirket af stoffer. Han blev for en måneds tid siden dømt for 42 overtrædelser af loven - blandt andet vold, hærværk og trusler. I den forbindelse erklærede en retspsykiater, at digteren formentlig var sindssyg på de tidspunkter, forbrydelserne fandt sted. Retspsykiateren konkluderede også, at digteren havde et udpræget misbrug af hash og kokain.

Den 37-årige mand forklarede i retten, at Yahya Hassen var på besøg i hans lejlighed, fordi de var venner. Derimod forklarede den 30-årige mand, at han for første gang mødte Yahya Hassan den aften.

Udover fængselsstraffen blev de to mænd dømt til at betale sagens omkostninger og en erstatning til Yahya Hassan. De to mænd har anket dommen til landsretten.