Kur- og storbyen Budapest imponerer Læserklubben

Lone Henningsen 

To identiske forårsrejser til Ungarns smukke hovedstad. Tag med Læserklubben og ungarskfødte Georg Sas 2.-6. april eller 14.-18. maj

Pragtfulde bygninger fanger øjet, når man kører rundt i Budapest, men kigger man nærmere efter aner man også en smule slitage, men faktisk på en charmerende måde.

Overalt i Budapest ser man stilladser, for byen er i fuld gang med at finde tilbage til fordums storhed med smukke paladser og prangende pladser. Ungarns hovedstad er utroligt fascinerende og forfører ung som ældre. Arkitekturen er fantastisk såvel uden- som indendørs, og byens mange restauranter og caféer kan i høj grad mænge sig med eliten og endda til billig pris.

Historisk set kan byen også bryste sig af storhed og dramatik. Indtil 1873 var byen officielt tre byer, nemlig Pest, Óbuda og Buda, og man mærker stadig en forskel, ikke i mentaliteten, men i historien og arkitekturen.

Byen er præget af Europas næstlængste flod, Donau, som deler byen i to kontrastrige dele, Buda og Pest.

På den bjergrige Buda-side hæver høje sig med stolte historiske bygningsværker og nationale mindesmærker. Den kendetegnes af trappestier, som leder op til byens to store vartegn; Citadellet på Gellért-bjerget og slotsdistriktet. Her lå kongebyen i middelalderen, og forbløffende meget af den genfinder man på Borghøjen.

I dette område finder vi betagende udsigter, smukke fredede huse og hyggelige snørklede gader.

Moderne storby
Pest-siden markerer begyndelsen på det ungarske lavland. Her er ingen stigninger, og bybilledet domineres af brede boulevarder med et væld af caféer, konditorier, restauranter og butikker.

I modsætning til Buda emmer Pest ikke af gammel historie, men af moderne storby, som den skulle se ud i 1896. Her er blevet tænkt, muret og snedkereret med store armbevægelser. Samtidig med de brede boulevarder åbnede kontinentets første metro, og man byggede mange pompøse offentlige bygninger i datidens moderne arkitektur.

I det indre Pest, hvor man finder de travleste shoppinggader, fornemmer man tydeligere end andre steder, hvor store forandringer byen gennemgik, da den blev moderniseret.

Gamle kirker kryber sammen mellem tidlige indkøbspassager, markedshaller og ejendomme, der strutter af 1900-tals overskud. Heldigvis betød dette også, at cafétraditionen fandt vej til Budapest, og der er i dag rigtig mange elegante og hyggelige caféer, specielt på Pestsiden.

Fine lokale oplevelser
I selskab med rejseleder Georg Sas, der er født i Ungarn og kender både ungarerne og Budapest utrolig godt, skal vi opleve foråret enten i april eller i maj.

Teknisk arrangør er Ungarneksperten og Silkebus.

Gruppen vil være forholdsvis lille - mellem 15 og 20 personer, så alle har mulighed for at få det maksimale ud af guidningen.

Vi flyver med Ryanair direkte fra Billund til Budapest, hvor vi lander sidst på eftermiddagen. Direkte transfer til Hotel Benczur - et dejligt hotel, der ligger tæt på metrostationen i ambassadekvarteret.

Aftensmaden spiser vi på en lokal restaurant, og har du lyst til at komme i teatret eller til en koncert, vil der være mulighed for dette.

Onsdag vil der være den helt store sightseeingtur i byen, hvor vi kommer omkring de fleste seværdigheder. Vi besøger også det ungarske parlament og slutter sightseeingen med en gåtur gennem centrum.

Har du lyst, vil der klokken 19.30 være afgang til en af byens fornemmeste restauranter, Restaurant Callas, hvor man til fair priser, får skønne retter og samtidig under middagen bliver underholdt af dejlig musik. Denne aften er for egen regning.

Udflugt til Donauknæet
Når man er på de kanter, vil det næsten være synd ikke at se komme lidt uden for byen og se nogle af landets absolut skønneste steder, der ligger langs den blå Donau.

Vi tager en halvdagstur til Donauknæet, nord for Budapest, nyder de smukke udsigter og besøger Visegrad-borgen og kunstnerbyen Szentendre.

Aftenen har vi viet til et dinnercruise på Donau, hvor man kan nyde den smukke by med lys på, samtidig med at vi spiser en god buffet.

De mange kurbade
Budapest er den eneste hovedstad i verden, der kan kalde sig en kurby, og den er et rent slaraffenland med kurbade. Vandet kommer direkte fra de underjordiske varme kilder, der indeholder mange naturlige mineraler, som siges at have en helsebringende virkning på krop og sjæl.

Du kan for eksempel besøge et af disse bade fredag, hvor dagen er til fri disposition.

Et besøg i den indendørs markedshal, der er Europas største, er også en mulighed. Her bugner det af friske råvarer, ost, krydderier og pølser, og du mærker virkelig den lokale atmosfære helt ind under huden.

Rejselederen har mange andre gode forslag.

Afskedsmiddagen holder vi i Restaurant Trofea, hvor vi kan nyde en overdådig buffet med vin, øl og champagne ad libitum.

Det koster rejsen
Lørdag morgen kører vi til lufthavnen, hvorfra der er afgang mod Billund klokken 11.05.

Prisen for denne forårstur er for avisens abonnenter 4695 kroner i dobbeltværelse. Ikke-abonnenter kan deltage tilsvarende for 4895 kroner. Eneværelsestillæg på 600 kroner.

I prisen er inkluderet:

Fly Billund-Budapest t/r med Ryanair

Håndbagage 10 kg

Dansktalende rejseleder hele vejen

Transfer lufthavn-hotel t/r

Fire nætter på Hotel Benczur

Daglig morgenmad

Tre gange aftensmad

Udflugtsprogram inkl. naturlige entréer

Bidrag til rejsegarantifonden

Ekstra kuffert (20 kilo) til indcheckning kan bestilles til cirka 600 kroner

Tilmelding til Læserklubben.