Vi vil bytte julegaver for 500 millioner kroner

Fysiske butikker er hverken forpligtet til bytte eller returnere en vare, oplyser Forbrugerrådet Tænk

INDLAND I løbet af juledagene har vi givet julegaver for omkring 12 milliarder kroner, vurderer Dansk Erhverv.

Men det er ikke alle gaver, der har vakt glæde hos modtagerne.

Ifølge tal fra Dansk Erhverv forventes det, at danskerne i disse dage vil bytte julegaver til en værdi af en halv milliard kroner - godt fire procent af julegaverne.

Selv om beløbet er lidt højere end tidligere, så bytter danskerne ifølge Dansk Erhverv ikke mere end tidligere. De køber nemlig også flere julegaver.

- Det er i procent nogenlunde det samme tal som sidste år.

- Men det er klart, at når der bliver købt flere julegaver, så bliver der også byttet mere, siger Lone Rasmussen, markedschef i Dansk Erhverv.

Er man en af dem, der vover sig ud for at bytte julegaver, skal man være opmærksom på, hvilke rettigheder man har, lyder det fra Forbrugerrådet Tænk. Der er nemlig forskel på, om varen er købt i en fysisk butik eller på nettet.

- Hvis det er en vare, der er købt i en fysisk butik, skal man være opmærksom på, at man ikke efter loven har ret til noget som helst.

- Det er butikkerne selv, der sætter betingelserne, siger Vagn Jelsøe, vicedirektør hos Forbrugerrådet Tænk.

Ifølge vicedirektøren er det afgørende, hvad butikken selv har lovet, hvilket må fremgå af enten et byttemærke på gaven eller en kvittering. Det er dog langt de fleste butikker, der tilbyder ombytning.

Er gaven derimod købt i en netbutik inden for EU’s grænser, er der altid 14 dages returret, såfremt varen stadig er intakt.

Vicedirektøren tilføjer desuden, at man kan opleve, at den julegave, man har modtaget, kommer på udsalg i butikken lige efter jul.

- Har man ret til at bytte varen, så svarer det fuldstændig til et gavekort på det beløb, som gaven kostede oprindeligt, siger Vagn Jelsøe.

/ritzau/