Læge overså brystkræft: Flertal af kvinder får ingen erstatning

Marianne Brink 

16 af de kvinder, som fejlagtigt blev frikendt for brystkræft af en læge på sygehuset i Viborg, får ikke erstatning. Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann mener, at reglerne er fair

GJERN Der var et sandt stormløb mod Patienterstatningen, da det i sommeren 2017 kom frem, at en læge ved Viborg Sygehus havde overset brystkræft i mindst 25 tilfælde. Nu er langt de fleste af sagerne afgjort, og kun ni kvinder har fået erstatning.

Jette Gregersen fra Gjern er en af de kvinder, der har fået afslag. Begrundelsen er, at hun nu er helt rask. I hendes afslag står der blandt andet, at hun har »potetiel fordel« af, at kræften ikke blev opdaget før.

- En fordel?! Hvad bilder de sig ind? Jeg ved godt, at jeg har undgået behandling i tre år, men hvordan kan det blive en fordel? spørger hun og forklarer, at det ikke er pengene, hun er ude efter.

Men en erstatning vil være samfundets måde at sige undskyld på, og den undskyldning mangler hun.

Patienterstatningen udbetaler ikke penge, med mindre patienterne har fået varige skader eller er blevet mere syge. Man får ikke erstatning for de psykiske mén, man måtte få.

På Christiansborg mener Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann, at det er en helt fair ordning. For det vil være alt for svært at opgøre den psykiske belastning, mener hun.