Med Læserklubben i Gøngehøvdingens spændende fodspor

Lone Henningsen 

Tag med Læserklubben på en usædvanlig og interessant tre-dages mission i det skønne Sydsjælland, 17.-19. maj

Er Gøngehøvdingen blot en romanfigur og tv-helt, der ligner Søren Pilmark? Svaret er ja, men han var også meget mere end det. Gøngehøvdingen Svend Povlsen Gønge var også et rigtigt levende menneske. Hans historie er veldokumenteret igennem en mængde papirer fra 1600-tallet, da han sloges mod arvefjenden Sverige i blodige krige. Han blev født omkring 1610 og døde godt 70 år senere.

Læserklubben har i samarbejde med Skave Turistfart og Bent Jarlkov lavet en tre dages tur, hvor vi følger Svend Gønges fodspor og oplever, hvor den danske folkehelt slog sine folder under svenskerkigene.

Ud over Præstø, Jungshoved, Ugledige, Mern Å, Nyord, Stege og Vordingborg, som vi kommer forbi på vores vej, har vi mange enestående besøg foran os. Vi besigtiger Herlufsholm med den helt specielle ånd, Gåsetårnet, det bedst bevarede fæstningetårn fra middelalderen i norden, den gamle renæssanceborg Gisselfeld Kloster og Skjoldenæsholm Sporvejsmuseum, et af de førende af sin art i verden.

Vi har en udsædvanlig og dejlig rejse foran os i det skønne Sydsjælland.

Ærlige mænds børn
Afgang med bussen fredag 17. maj fra Herning, Ikast og Silkeborg mellem klokken seks og syv. På turen mod Sjælland får vi morgenkaffe og rundstykker. Vort første besøg er Vordingborg og Gåsetårnet, hvor fortællingen begynder. Blandt meget andet hører vi om Kulsoen, en barsk kvindelig kulsvier, der havde noget af et opgør med Svend Gønge.

Vi nyder den medbragte sandwich til froksot og har mulighed for at gå en tur i fæstningsanlægget, inden turen bringer os videre til Herlufsholm.

På Herlufsholm, en ualmindelig skole grundlagt i 1565 for adelige og ærlige mænds børn, får vi en privat rundvisning og oplever den historiske ånd, de gamle bygninger og de smukke grønne områder, mens vi hører om den berømte skole med de mange stærke traditioner.

Bor på dejligt strandhotel
Sen eftermidag inkvarteres vi på vores hotel, det firestjernede Comwell Køge Strand, beliggende på stranden lige ud til Køge Bugt. Hotellet er nyistandsat og indbydende i moderne strandhotel-stil og med en hyggelige atmosfære. En lækker treretters menu venter os i hotellets retaurant.

Lørdag efter morgenmaden begiver vi os ud på dagens eventyr. Den første halvdel af dagen har vi en uddannet »gøngeguide« med i bussen, som først tager os til gøngernes by, Præstø, hvor vi ser anlægget med mindesmærker med mere.

Herefter går turen mod Maderne, en aflang ø på sydsiden af Præstø Fjord, hvor Gøngehøvdingens hus ligger.

I følge romanen holdt man her møde med Københavns borgmester om at bringe 50.000 rigsdaler fra Vordingborg til København.

Vi kommer forbi Jungshoved Slotsbanken, hvor romanen begynder, forbi Mern Å, hvor de mange rigsdaler trillede i åen og mange andre steder, der er nævnt i romanen og historiebøgerne.

Stakkels svenskere
Frokosten foregår på den lille ø, Nyord, et af Gøngehøvdingens tilflugtssteder. Herfra roede han sammen med sine mænd frem og tilbage over det smalle farvand til Sydsjælland og kaputterede så mange svenskere, som de kunne overkomme.

Vi kører videre til Stege, den skønne købstad med de mange historiske bygninger, der ikke ville give husly til gøngerne og til Vordingborg, som svenskerne var så hårde ved.

Efter en interessant og begivenhedsrig dag serveres endnu en gang en dejlig tre-retters menu i hotellets restaurant.

Autentisk slotsstemning
Søndag morgen pakker vi bussen og kører til det enestående Gisselfeld Kloster, der har et af de smukkeste beliggenheder overhovedet. Her kommer vi helt tæt på den autentiske, historiske slotsstemning og oplever klosteret indefra på en privat omvisning. Vi går gennem de smukke saloner og får fornemmelsen af at være en del af den adelige storhedstid helt tilbage i 1600-tallet.

Hos Skjoldenæsholm Sporvejsmuseum, Danmarks længste museum, nydes frokosten i form af tre stykker smørrebrød inklusive en øl/sodavand. Her finder vi kørende sporvogne fra hver af de danske sporvejsbyer samt fra flere udenlandske byer.

Genoplev din barndom, hvor drømmen var at blive vognstyrer eller sporvognskonduktør. Det specielle museum, som i dag befinder sig blandt eliten af sporvejsmuseer i hele verden, blev indviet i 1978 og er under stadig udbygning og drives udelukkende af frivillige.

Herefter hjemad med pause på Fyn.

Hjemkomst mellem klokken 20.45 og 21.30.

Næsten alt inkluderet
Prisen for denne helt specielle tur er for avisens abonnenter 2995 kroner per person i dobbeltværelse. Ikke-abonnenter kan deltage for 3195 kroner. Eneværelsestillæg på 795 kroner.Inkluderet i prisen:

Buskørsel i moderne langstursbus

Turleder hele vejen

Morgenkaffe og rundstykker fredag

To nætter på Comwell Køge Strand

To gange morgenbuffet

Tre gange frokost

To gange treretters aftensmad

Udflugtsprogram inkluive entréer