Skønne oplevelser på Bornholm med Læserklubben

Lone Henningsen 

Smukke hvide strande, klipper, røgede sild og idylliske byer med kunsthåndværk. Læserklubben tager til Bornholm 10.-14. maj

Med sine fantastisk smukke hvide strande, sit særegne sprog, de forrevne klipper og de idylliske gader og huse kan man vel egentlig godt kalde Bornholm eksotisk? I hvert fald ligner den dejlige ø i Østersøen ikke udpræget grad resten af Danmark. Bornholm er en klar favorit blandt både danskere og udlændinge og at den hyggelige ø også har flere solskinstimer end resten af landet, gør vel heller ikke noget?

Læserklubben og Skave Turistfart tager på forårstur til Bornholm 10.-14. maj, og i år skal vi bo et nyt sted, nemlig på et strandhotel tæt på Nexø i den sydlige del af øen.

Denne skønne beliggenhed er vores base, når vi dagligt tager på udflugter rundt på øen.

Afgang fredag 10. maj fra Herning, Ikast og Silkeborg mellem klokken 07.15 og 08.15. Morgenkaffe og rundstykker serveres undervejs, og ved frokosttid får vi tillige en frokostsandwich. Videre over Sjælland og Øresundsbroen til Sverige, hvor vi kører mod Ystad.

Klokken 16.30 afgår hurtigfærgen, som på fem kvarter bringer os til Rønne.

Duften af hav
Vi kører direkte til Strandhotel Balka Søbad, der ligger på en stor naturgrund i dejlige omgivelser med direkte adgang til en af Bornholms bedste sandstrande og tæt på Nexø. En populær beliggenhed, hvor der i mere end hundrede år har ligget et hotel. Alle værelserne har enten balkon eller terrasse og er godt indrettede med bruser, wc, hårtørrer, køleskab, kaffemaskine, radio og tv. Hotellet tilbyder desuden opvarmet udendørs swimmingpool, og hovedbygningen har både pejsestue og bar, som er gæsternes naturlige mødested.

Efter ankomsten spiser vi dagens middag og efterfølgende kaffe. Vi er på helpension med morgenbuffet og middag, og alle dage får vi smurte madpakker med på udflugter.

Norden i miniformat
De næste par dage skal vi opleve øen med lokalguide. Vi finder ret hurtigt ud af, at Bornholm faktisk indeholder hele det nordiske spektrum på ganske få kvadratkilometer, og man kan ofte nikke genkendende til natur og bygninger, selvom man aldrig har været der før.

Efter morgenmaden lørdag kører vi nordpå og ser på denne del af Bornholm, og søndag gælder det den sydlige del. På den måde får vi set alle de kendte steder og små byer, så som Hammeren med den storslåede udsigt, rundkirker, Hammerhus med rundvisning i ruinerne, Almindingen med Rytterknægten, Dueodde Strand og fyrtårnet og Danmarks østligste by, Svaneke.

Overalt er der en usædvanlig smuk og varieret natur. Under udflugterne skal vi også spise vores madpakke.

Efter dagens program bliver der god tid til at gå en tur på stranden, eventuelt tage ind til Neksø eller den nærliggende fiskerlandsby Snogebæk.

Mulig tur til Ertholmene
Mandag kører vi til Gudhjem, Danmarks eneste bjergby. Gudhjem er ualmindelig hyggelig, og herfra har du også mulighed for at sejle ud til øgruppen Ertholmene med Christiansø og Frederiksø - hvis altså vejret tillader det (egenbetaling cirka 250 kroner).

Øerne emmer af historie, og alt er fredet. I dag står fæstningsmure, bastioner, tårne, bindingsværksbygninger og stenhytter næsten, som da den sidste soldat forlod fæstningen i 1856.

Men vi befinder os ikke i et museum, men i et velfungerende lille moderne samfund med cirka 100 fastboere.

Turen tager cirka fem timer.

»Sol over Gudhjem«
Bliver du i Gudhjem, kan de fem timer også hurtigt gå.

Du kan besøge glaspusteriet og røgeriet og måske prøve en »Sol over Gudhjem«.

Du kan også tage en bus til Bornholms Tekniske Samling i Allinge, hvor man sagtens kan bruge et par timer på de 4000 kvadratmeter.

De 13 skorstene
Tirsdag besøger vi Hasle, hvor turismen er knap så dominerende som i nogle af de andre byer. Hasle er en velbevaret gammel by, der på sin egen stille måde har fulgt med udviklingen og samtidig formået af bevare sit oprindelige bymiljø. Her i byen er der en enestående mulighed for at opleve et ægte bornholmsk røgerimiljø, da der inden for et par hundrede meter ligger fem røgerier med i alt 13 skorstene.

Så går turen retur til Rønne, hvor vi tager afsked med solskinsøen.

Vi skal med hurtigfærgen klokken 16.30 og vil være hjemme i Midtjylland sidst på aftenen.

Prisen er
Prisen for denne rejse er for avisens abonnenter 3895 kroner per person i dobbeltværelse. Eneværelsestillæg på 1000 kroner. Ikke-abonnenter kan deltage for 4095 kroner per person.

I prisen er inkluderet:

Turleder hele vejen

Morgenkaffe og rundstykker på udrejsen

Buskørsel i moderne langtursbus

Frokostsandwich

Fire nætter på Strandhotel Balka Søbad

Helpension på hotellet

Udflugter ifølge program

Lokalguider