Køkkenchef på Cafe Evald vil være voksenven

Jon Horskjær fra Silkeborg har endnu ikke selv børn, og han vil meget gerne være voksenven for en dreng, som han kan tage med ud på nye oplevelser

VOKSENVEN Køkkenchef Jon Horskjær på Cafe Evald på Papirfabrikken i Silkeborg vil være voksenven.

Han er 33 år og bor sammen med sin kæreste på 30 i Silkeborg. Parret har ikke planlagt familieforøgelse i den nærmeste fremtid men vil meget gerne have børn senere.

Jon har arbejdet på Cafe Evald i otte år - heraf fire år som køkkenchef.

Han føler sig meget privilegeret i sit job, da han ved siden af at være køkkenchef deltager i en lederuddannelse, som han forventer afsluttet om et år. Derfor arbejder han kun to dage om ugen . dels som køkkenchef men også med en del administration.

Ud at sejle og svømme
Jon og kæresten prioriterer venner og familie meget højt. Et link via en bekendt på Facebook ledte Jon hen på Voksenvenner i Silkeborg, hvor han kunne se, at foreningen mangler voksenvenner.

Jon blev straks interesseret - tiltalt især af at kunne få mulighed for at være en støtte - måske gennem hele livet - for et barn. Han mener selv, at en dreng på 8 til 12 år vil være optimalt for ham.

Jon har en båd og forestiller sig at være sammen med sin kommende ven om nogle dejlige sejlture, gåture og f.eks. svømmeture, men også at de bare skal lære hinanden at kende. Måske give barnet noget mere selvværd og selvtillid.

Stammede som barn
Jon mistede sin mor, da han var 15 år og blev mobbet som barn på grund af, at han stammede.

Et skoleskift og en flytning til Australien, hvor han lærte at tale engelsk (det engelske sprog lå bedre i munden!) som 12-årig gjorde en stor ændring i Jons tilværelse. Han ophørte med at stamme.

Børns Voksenvenner i Silkeborg kører i øjeblikket en kampagne for at skaffe flere voksenvenner og matchere. En matcher sørger for, at der foreligger det bedst mulige match mellem en voksenven, et barn og dennes egen familie.

I dag har kvinder hverken brug for mænd til at forsørge sig eller til at få børn. Men børn har brug for mandlige omsorgspersoner. Det er et stort problem, at der ikke er flere mænd, som enten arbejder frivilligt eller er ansat i velfærdssamfundets såkaldte »omsorgssektor«.

»Jeg savner en far«
Fælles for enlige mødre med drengebørn er, at de oplever, at deres sønner savner mandlige rollemodeller. Det skærer i hjertet på mødrene, når deres drenge siger »jeg savner en far«, og kvinderne oplever en begrænsning i den omsorg, de kan give deres drenge. Men der er netop tale om et omsorgsbehov og ikke et materielt behov.

Men ikke kun børn af enlige mødre kan have et stort behov for en voksenven. Det kan være en familie, der bruger mange ressourcer på et handicappet barn, og hvor deres øvrige børn kan føle sig ladt i stikken. Også andre ressourcesvage familier kan have stor glæde af, at deres barn eller børn får en voksenven.

Børn der bliver mødt af engagerede voksne og herigennem opbygger tætte relationer, bliver styrket i deres selvværd og i deres evne til kontakt med andre mennesker. For et barn kan en voksenven betyde nyt syn på livet og nyt perspektiv på tilværelsen.

Jon har allerede haft møde med formanden for Børns Voksenvenner i Silkeborg Henning Hauerberg og Lene Dalsgaard, matcher og tidligere formand samt med til at stifte afdelingen i Silkeborg.

Næste step er, at Jon møder sin familie og sidste step sin kommende ven.