Grønlandsk børneorkester og inuit-rock på Rampelys

Christian Kloch Larsen 

Silkeborg Folk Club præsenterer Nive Nielsen med band og grønlandsk børnehjemsorkester

MUSIK Silkeborg Folk Club har lørdag fokus på folkmusik fra Grønland ved to koncerter på Rampelys.

Aftenens hovednavn er den fremadstormende, grønlandske sangerinde og sangskriver Nive Nielsen og bandet »The Deer Children«. Nive og bandet har de senere år turneret især i USA og Canada og vil op sin aktuelle turne blandt andet spille numre fra det seneste album »Feet First«.

Som optakt til Nive and the Deer Children er der koncert med børnene fra Børnehjemmet i Uummannaq. De grønlandske børn spiller alle hver mindst et instrument og på repertoiret er både klassisk musik og traditionelle grønlandske sange og danse.

Nært forhold
Formanden for Silkeborg Folk Club, Robert Thompson, har et meget nært forhold til Børnehjemmet i Ummannaq, og det er også gennem ham, at der nu er arrangeret en række koncerter med de grønlandske børn i Silkeborg.

- For nogle år siden besøgte jeg for første gang børnehjemmet i Ummannaq. Jeg var deroppe for at reparere deres instrumenter og det var en helt fantastisk oplevelse. Siden har jeg været der igen og til marts vender jeg atter tilbage til børnehjemmet i Ummannaq for at tilse de mange instrumenter, fortæller Robert Thompson, som er violinbygger og indehaver af virksomheden Woodworks Scandinavian Strings i Silkeborg.

Lige nu rejser de grønlandske børn rundt i Danmark med film, musik og dans. Børnene kommer fra hele Grønland, og fælles for dem er, at de har oplevet alvorlige svigt deres opvækst, og derfor nu bor på et børnehjem.

500 km nord for polarcirklen
Robert Thompson fortæller, at på børnehjemmet, der ligger 500 kilometer nord for polarcirklen, bliver børnene mødt af en pædagogisk tilgang, der både er med til at styrke deres identitet og selvfølelse som grønlændere. Desuden kan musikken være med til at give en fast ramme i et liv, hvor meget andet flyder.

Børnene har rejst rundt i store dele af verden med deres optrædener, og nu er turen kommet til det østjyske med flere koncerter i både Silkeborg og Aarhus.

Ud over koncerten på Rampelys på lørdag optræder de grønlandske børn på Langsøskolen fredag, Silkeborg Bibliotek lørdag og på søndag i Balle Kirke. Mandag formiddag bliver den midt- og østjyske turné rundet af med en koncert i Dokk1 i Aarhus.