Tal om døden – den er et vilkår

Den 25. april er der livs- og dødscafé på »Den Gode Fe« i Silkeborg. Det er Ulla Fink og Liselotte Horneman Kragh, som står bag

SILKEBORG I små grupper taler mennesker om døden uden en fast dagsorden eller et fastlagt endemål. Det er en samtalegruppe, hvor alle kan udveksle tanker og refleksioner om døden som livsvilkår snarere end en sorg- eller rådgivningsgruppe.

Sådan en livs- og dødscafé kan man opleve på »Den Gode Fe« i Silkeborg, når arrangørene Ulla Fink og Liselotte Horneman Kragh byder velkommen 25. april.

I 2004 fik en schweizisk antropolog ideen til at holde dødscaféer, og de er efterhånden blevet et globalt fænomen. Ved en livs- og dødscafé samles mennesker, der ikke nødvendigvis kender hinanden i forvejen for at spise kage, drikke te og kaffe og samtale om døden. Formålet er at skabe åbne rum til at kunne dele tanker om døden - altid med henblik på at dele erkendelsen af vores grundvilkår som dødelige, og hvad det betyder for vores måde at leve på.

Filosofien bag er, at døden ikke venter på os ved enden af en lang vej. Den er altid med os, i hvert øjebliks inderste marv. Den er den hemmelige læremester, der kan hviske os i øret, hvad der virkelig har betydning. Livet og døden er en pakkeløsning. De kan ikke rives fra hinanden, og vi kan ikke i sandhed være levende, medmindre vi anerkender vores dødelighed.