Museum udgraver 3000 år gamle huse

Kenneth Husum 

Arkæologer har fundet spor af syv meter brede langhuse

FUNDER Mellem Funder og Funder Kirkeby graver arkæologerne lige nu en af de sidste stumper mellem motorvej og tilkørsel, oplyser Museum Silkeborg.

Sydøst for Funder Kirkeby har museets arkæologer fundet bebyggelsesspor fra den tidlige del af bronzealderen, som i fagkredse betegnes som Ældre bronzealder, periode 2. Det svarer i kalenderår til 1500-1102 f.Kr.

Udgravningen omfatter flere omkring syv meter brede langhuse med trævægge og rigtig mange kogestensgruber.

De fleste af kogestensgruberne har sandsynligvis indgået i dagligdagen i forbindelse med madlavning, hvor de varme sten har kunnet bruges til stegning, kogning og opvarmning, men det kunne også se ud som om nogen af dem har været anvendt som en slags signalbål, som har været synlige fra højgruppen på den anden side af Abildskovdal. Kun en enkelt høj ligger i dag bevaret lige modsat bebyggelsen som graves nu. Højene har sandsynligvis været beboernes gravplads igennem flere generationer.