Landsret stadfæster dom til mænd der røvede Yahya Hassan i Silkeborg

I maj 2018 blev Yahya Hassan holdt fanget og frarøvet 60.000 kroner. To mænd er fredag blevet idømt fængsel.

SILKEBORG Vestre Landsret har stadfæstet straffen til to mænd for at holde digteren Yahya Hassan fanget og frarøvet ham 60.000 kroner.

Det oplyser landsretten i Viborg.

Ved byretten i Viborg i november 2018 fik den ene mand på 38 år ti måneders fængsel, mens 30-årige Yustininian Byombalirwa blev idømt fængsel i to år.

Tidligt om morgenen den 26. maj 2018 anmeldte Yahya Hassan de to mænd til politiet. De havde kort forinden holdt ham fanget i den 38-åriges lejlighed i Silkeborgs midtby, hvor de truede ham med en saks og en kniv. De frarøvede også Yahya Hassan 60.000 kroner, som han havde haft med i kontanter.

Det lykkedes Yahya Hassan at slippe ud af lejligheden, da han sprang ud fra 2. sal og ned på et bord. Yahya Hassan forklarede, at han følte, han blev holdt fanget i flere timer.

Den 38-årige mand forklarede i byretten, at Yahya Hassen var på besøg i hans lejlighed, fordi de var venner. Derimod forklarede den 30-årige mand, at han for første gang mødte Yahya Hassan den aften, hvorefter de tog i byen sammen.

I retten var der tvivl om, hvor mange penge Yahya Hassan var i besiddelse af den pågældende nat. Et vidne har forklaret, at hun havde været i lejligheden aftenen forinden og om natten. Hun havde set en masse penge spredt rundt i lejligheden, og hun havde også set, at Yahya Hassan havde en del penge med i byen. Men hun kunne ikke præcisere beløbet. Dog kunne hun detaljeret forklare, at Yahya Hassan var påvirket af stoffer, hvilket Yahya Hassan også selv indrømmede under sin afhøring i byretten.

Dømt for 42 overtrædelser
Yahya Hassan blev kendt for sin digtsamling »Yahya Hassan« i 2013.

Han er vokset op i Aarhus Vest med vold og kriminalitet, hvilket hans digtsamling også bærer præg af. Dog er det ikke digtsamlingen, han lige nu tiltrækker sig overskrifter med. Han er tidligere blevet dømt for 42 lovovertrædelser - blandt andet vold, hærværk og trusler.

I den forbindelse har en retspsykiater erklæret, at digteren formentlig var sindssyg på de tidspunkter, forbrydelserne fandt sted. Retspsykiateren konkluderede også, at digteren havde et udpræget misbrug af hash og kokain.

Det samme lagde forsvarerne vægt på i byretten. De argumenterede for, at Yahya Hassan var psykotisk og ikke kunne kende forskel på virkelighed og fantasi. Derfor ønskede forsvarerne begge mænd fra Silkeborg frifundet. Men domsmandsretten var ikke enig.

Ud over fængselsstraffen blev de to mænd dømt til at betale sagens omkostninger og en erstatning til Yahya Hassan.