Mette Frederiksen besøger Rema 1000 på Balle Kirkevej

Hvis ikke detailhandlen reducerer sit madspild, skal det forbydes ved lov, mener Socialdemokratiet

SILKEBORG/SEJS-SVEJBÆK Balles Rema 1000-købmand Jimmy Veng og butikskollegerne får en partileder på besøg onsdag formiddag.

Den socialdemokratiske partiformand Mette Frederiksen vil blive vist rundt i forretningen på Balle Kirkevej - til en snak om madspild med Jimmy Veng og det lokale S-folketingsmedlem Thomas Jensen.

Anledningen til besøget i Silkeborg er, at Socialdemokratiet onsdag kommer med en plan for bekæmpelse af madspild.

Planen præsenteres senere på formiddagen ved et pressemøde, og det foregår ved De Små Fisk i Sejs-Svejbæk.

S-planen tager udgangspunkt i, at der bliver spildt cirka 715.000 ton mad årligt i Danmark, og heraf står detailhandlen for knap en fjerdedel.

Det er for meget, mener Socialdemokratiet.

Først skal en mulig S-ledet regering sammen med detailhandlen finde et mål for reducering af madspild, som branchen skal leve op til.

Og hvis den ikke når det - på nuværende tidspunkt - ikke nærmere definerede mål, skal madspild ved lov forbydes.

Det mener Dan Jørgensen, næstformand i Socialdemokratiets gruppeledelse.

- Vi vil i første omgang håbe på, at når vi laver aftaler med detailhandlen, så lever de selvfølgelig også op til det, siger han.

- Men kommer der ikke resultater, er vi villige til at lovgive om det.

Derudover vil Socialdemokratiet styrke frivillige organisationer, der arbejder med madspild.

Partiet vil dog endnu ikke love området et konkret beløb.

- Det kan sagtens være, at det her område har behov for flere ressourcer, og så ser vi på det, siger Dan Jørgensen.

Det tredje tiltag handler om et samarbejde med branchen om at sætte konkrete initiativer i værk i butikkerne.

Stort set alle detailkæder arbejder allerede med forebyggelse og reduktion af madspild.

Eksempelvis vil Salling Group, der tæller blandt andet Netto og Føtex, halvere madspildet frem mod 2030.

Socialdemokratiet mener dog, at der er plads til at gøre mere generelt i detailhandlen.

- Heldigvis er der plads til at rose branchen for at have gjort en del, men vi er langtfra i mål. Og så ved vi jo, at branchen efterlyser, at barrierer bliver nedbrudt, og at der kommer mere ens regler for alle, så det ikke bliver konkurrenceforvridende for dem, som rent faktisk gør noget, siger Dan Jørgensen.

De private husholdninger står for den største andel af det samlede madspild - nemlig 36 procent eller 260.000 ton.

På andenpladsen er detailhandlen med 23 procent eller 163.000 ton.

/ritzau/