Tendens i flere byer: Silkeborg ikke alene med højhus-planer

Søren Nielsen 

Det er en landsdækkende tendens i flere større byer, at man vil profilere sig med høje huse, mener ekspert

SILKEBORG Det er ikke kun i Silkeborg, at man vil bygge højere huse i bymidten i disse år. Det er en tendens i flere større byer rundt om i landet. Det skriver Kristeligt Dagblad fredag.

I Herning, Viborg, Esbjerg, Skive, Odense og Holbæk, skal man også her vænne sig til at bo lodret.

Ikke uventet glæder udviklingen Frank Schwartz, hvis titel er Spearhead Director, High Rise Buildings, Denmark i ingeniørvirksomheden Rambøll. Han bekræfter, at der er gang i højhusbyggeriet i de danske provinsbyer.

- Til forskel fra for 10 år siden, hvor vi måtte argumentere for de gode ting, der er ved højt byggeri, er det i dag helt tydeligt, at mange byer selv vil dem, siger han til Kristelig Dagblad.

Rambøll står bag flere end 150 højhuse i ind- og udland – blandt andet den 35 etager høje skyskraber Capital Gate i Abu Dhabi, der er optaget i Guinness Rekordbog som den mest hældende menneskeskabte bygning i verden.

- Det er ganske givet, at skylinen i flere middelstore byer er under forandring, siger Frank Schwartz, som selv mener, at høje bygninger kan give »byrummet diversitet og beboerne åndelighed«.

- Man får åbnet himlen og kan se hen over de andre bygninger, måske ud på noget grønt, man får et view. Og så er det naturligvis en fordel, at man kan bygge flere lejligheder på samme kvadratmeter grund, for eksempel når pladsen er trang lige der, hvor mange gerne vil bo, siger han til avisen.

Ellen Højgaard Jensen, direktør i Dansk Byplanlaboratorium – en uafhængig institution, som siden 1921 har sat byplanlægning på dagsordenen – vurderer, at tårnbyggeriet skyldes, at man vil »rage op« og gøre sig bemærket i konkurrencen mellem byerne.

- Byplanlægning handler i højere og højere grad om at tiltrække mennesker og investeringer. Det er et fokus, der for alvor har taget fart efter kommunalreformen i 2007. Her fik kommunerne mere magt, og nu positionerer de sig voldsomt i forhold til hinanden. Og tårne, med Bestsellertårnet i Brande i spidsen, er en meget synlig måde at sætte sig selv på landkortet på, siger hun.