Læserklubben tager til Budapest og nyder kultur og musik

Lone Henningsen 

Efterårsrejse til den musikalske og spændende hovedstad Budapest 22.-26. oktober

Er du egentlig klar over, at Ungarns charmerende hovedstad er ved at blande sig med de store turistmagneter som Paris, Rom, Berlin og London - også hvad angår musik?

Storbyelskeren er endelig ved at få øjnene op for denne storslåede by mod øst og drager sjældent skuffede herfra.

Med en begivenhedsrig historie på bagen bryster Budapest sig af romerske ruiner, historiske monumenter, smukke palæer og pladser, der vidner om stedets storhedstid i sidste halvdel af det 18. århundrede. Byen er præget af Europas næstlængste flod, Donau, som deler byen i to kontrastrige dele, nemlig Buda og Pest.

Buda bugter sig
På den bjergrige Budaside hæver høje sig med stolte historiske bygningsværker og nationale mindesmærker. Den kendetegnes af trappestier, som leder op til byens to store vartegn; Citadellet på Gellért-bjerget og slotsdistriktet. Her lå kongebyen i middelalderen, og forbløffende meget af den genfinder man på Borghøjen.

I dette områder finder vi betagende udsigter, smukke fredede huse og hyggelige snørklede gader.

Pestsiden markerer begyndelsen på det ungarske lavland. Her er ingen stigninger, og bybilledet domineres af brede boulevarder med et væld af caféer, konditorier, restauranter og butikker. I modsætning til Buda emmer Pest ikke af gammel historie, men af moderne storby, som den skulle se ud i 1896. Her er blevet tænkt, muret og snedkereret med store armbevægelser. Samtidig med de brede boulevarder åbnede kontinentets første metro, og man byggede pompøse offentlige bygninger i datidens moderne arkitektur.

I det indre Pest, hvor man finder de travleste shoppinggader, fornemmer man tydeligere end andre steder, hvor store forandringer byen gennemgik, da den blev moderniseret.

Gamle kirker kryber sammen mellem tidlige indkøbspassager, markedshaller og ejendomme, der strutter af 1900-tals overskud.

Heldigvis betød dette også, at cafétraditionen fandt vej til Budapest, og der er i dag rigtig mange elegante og hyggelige caféer, specielt på Pestsiden.

Dansk/ungarsk rejseleder
På denne efterårsrejse, hvor den ungarskfødte Georg Sas, fra Snejbjerg ved Herning er rejseleder, skal vi på sightseeing i den smukke by.

Vi kommer omkring mange af de fantastiske seværdigheder, men koncentrerer os også lidt om byens musikalske liv.

Gruppen mødes med Georg Sas i Billund, hvorfra vi flyver direkte med Ryanair tirsdag 22. oktober omkring klokken 14. Planmæssig ankomst i Budapest to timer senere, hvorefter vi kører direkte til Hotel Benczur, der ligger tæt på metrostationen i ambassadekvarteret.

Skønne klassiske toner
Vi indkvarterer os og får et par sandwich, inden vi tager til Musikakademiet. hvor symfoniorkestret spiller Liszt, Ligeti og Brahms i koncertsalen. En rigtig dejlig og nydelsesfuld oplevelse, ikke kun for »feinschmeckere«.

Onsdag formiddag skal vi på sightseeing i byen. Vi besøger såvel Buda- som Pestsiden og kigger på seværdighederne her. Det store imponerende parlament fylder smukt i landskabet på Pestsiden. Vi går inden for og kigger os omkring.

Frokost på egen hånd, hvorefter vi mødes og spadserer gennem centrum via det jødiske kvarter til Operahuset. Metro tilbage til hotellet.

Om aftenen kan man tage med rejselederen på Restaurant Callas, der er en af de fornemme restauranter i byen. Under middagen er der musikalsk underholdning. Middagen er med egenbetaling, men til fair priser.

Tobakssynagogen
Torsdag kører vi ind til den jødiske synagoge, hvor vi har bestilt en rundvisning. Dette enorme og flotte kirkerum kan rumme 3000 besøgende og er hermed Europas største af slagsen. Da gaden, som synagogen ligger i, hedder Tobaksgaden, går kirken også sommetider under navnet »Tobakssynagogen«. Bag synagogen ligger holocaustmindesmærket »Sorgens Træ« opført i 1991 af Imre Varga. Træets små skinnede sølvblade bærer navne på nogle af de cirka 600.000 ungarske ofre for nazisternes udryddelse under Anden Verdenskrig.

Herefter tager vi på udflugt uden for byen til den hyggelige kunstnerby, Szentendre. Vi nyder den specielle by, shopper måske lidt, tager på museum - for eksempel kan keramikeren Margit Kovács museum anbefales eller for eksempel Marcipanmuseet. Vi spiser en dejlig frokost i byen, inden vi først på eftermiddagen tager tilbage til hotellet.

Aftenen er til egen disposition. En orgelkoncert i St. Stephans Basilika kunne være en idé (billetpris 250 kroner) eller måske kan en klaverkoncert i Musikakademiet friste (pris 240 kroner).

Så er der marked
Fredag kører vi med metroen ind til den indendørs markedshal, der er overvældende i sine dimensioner. Den helt specielle stemning, der hersker her, overvælder enhver, der er vant til et standard dansk indkøbscenter. Bygningen er fra 1897 og var dengang og i dag den største markedshal i Budapest og klart også den smukkeste. Allerede udefra imponeres man af det borgagtige udseende med rig dekoration af Zsolnay-kakler. Indenfor kan man nyde en smedejernsarkitektur, der tydeligvis er inspireret af middelalderlige katedraler. Her man købe alt, hvad hjertet begærer og meget mere.

Resten af eftermiddagen er til, hvad man lyster. Måske et besøg på en af de mange kurbade, kunne være en sjov ting?

Om aftenen spiser vi fællesmiddag på en lokal restaurant. Måske har du efterfølgende lyst til en rigtig folkloreaften i Donau Palads (290 kroner) eller en Lyre aften (Edin Karamazov) i Musikakademiet (150 kroner).

Lørdag spiser vi morgenmad, hvorefter turen går til lufthavnen. Afgang klokken 11.05 med ankomst i Billund klokken 13.10.

Rejselederen er gerne behjælpelig med at booke koncertbilletter hjemmefra og er naturligvis til rådighed under hele opholdet.

Prisen for denne rejse er for avisens læsere 4895 kroner.

I prisen er inkluderet:

Flybillet med Ryanair Billund-Budapest t/r

10 kilo håndbagage

Dansktalende rejseleder på hele turen

Bustransfer lufthavn-hotel t/r

Udflugter inkl. rundvisning

Daglig morgenmad

Sandwich tirsdag

Frokost torsdag

Aftensmad fredag

Koncertbillet tirsdag

Ønsker du en ekstra kuffert på 20 kilo kan det bestilles for 600 kroner.