Gjern Natur besøger øko-bonde

SMINGE Foreningen Gjern Naturs næste arrangement går tirsdag 30. juli til Blakgården i Sminge, hvor Janus Sølvsten vil fortælle om sin økologiske grøntsagsproduktion og om konceptet kunde-bonde.

Janus er opvokset på Blakgården og har siden 2014 selv stået for driften af ejendommen. Her er der økologiske høns med ægproduktion og 26 ha jord med økologisk produktion af korn, ærter, grønsager, kartofler og grovfoder.

Et grundlæggende princip i grøntsagsdyrkningen er kundebonde-konceptet, som Janus vil fortælle mere om. Konceptet er et fællesskab mellem kunden og bonden omkring produktionen, hvor kunde og bonde deler fordele og risici ved produktionen. Kunderne kan så i sæsonen afhente friske grøntsager på Blakgården mod et årligt vederlag, der også suppleres af en arbejdsindsats fra kundernes side. Derudover arrangeres kunde-bonde-dage til styrkelse af fællesskabet mellem kunder og bonde.