Læserklubben tager til Berlin og fejrer 30 året for murens fald

Lone Henningsen 

Fest i gaderne, sightseeing og et dyk i historien tager Læserklubben sammen med Sørens Rejser på denne Berlintur, som foregår 7.-10. november

Torsdag 9. november 1989 på en pressekonference meddelte politbureaumedlemmet Günter Schabowski cirka klokken 18.55, at der ville komme et nyt rejsereglement, der skulle sikre DDR-borgere fri udrejse til Vestberlin og Vesttyskland. Schabowski var i skyndingen ikke blevet gjort bekendt med, at disse bestemmelser først skulle træde i kraft næste morgen klokken fire, så da en journalist spurgte til, hvornår den nye bestemmelse trådte i kraft, lød svaret »ab sofort«. Altså med det samme!

Den uformelle og lettere desorienterede aflevering af det utrolige budskab efterlod stor forvirring.

Først da nyhedsudsendelserne i både det østtyske og det vesttyske fjernsyn senere på aftenen fokuserede på Schabowskis udtalelse som dagens vigtigste begivenhed, gik budskabet ind som et faktum.

Grænsebommene hæves
Folk blev ellevilde, og mange søgte straks mod de stærkt bevogtede overgangssteder.

Grænsevagterne og de ansvarshavende officerer forsøgte forgæves at finde ud af, hvordan de skulle håndtere situationen. Kaos opstod og klokken 23.30 valgte man ganske enkelt at hæve grænsebommene. Berlin var fri!

Især den kollektive folkefest natten mellem 9. og 10. november 1989 i Vestberlin, hvor DDR-borgere for første gang siden august 1961 kunne besøge slægtninge og venner og færdes frit, fik en emotionel ladning uden sidestykke i nyere tysk historie.

Friheden fejres
Sammen med Sørens rejser tager vi på tur til Berlin for at opleve, hvordan berlinerne i disse dage mindes 30 år uden muren.

Hele byen vil ose af aktivitet, men specielt 9. november vil der være optog samt musik flere centrale steder. Torsdag morgen kører bussen tidligt fra Silkeborg, Ikast og Herning.

Undervejs sydpå nyder vi vores medbragte rundstykker og friskbryggede kaffe.

Vi kører øst om Hamborg til Berlin, hvor vi indkvarteres på det dejlige og firestjernede Park Inn by Radisson, på Alexanderplatz.

Alex, som Berlinerne kalder pladsen, er en af Europas mest besøgte pladser og havde i det sociallistiske DDR samme betydning som Den Røde Plads i Moskva.

Vi mødes til middag i hotellets restaurant.

Det autentiske DDR
Under vores ophold skal vi blandt andet besøge »Die Mauer«, som giver os en illusion af, hvordan det så ud i 1980’erne. Fra en fire meter høj platform kan man fornemme panorama-installationen, som viser hverdagen i Vestberlin ved og med muren i centrum på Checkpoint Charlie.

En stor oplevelse for sanserne i det specialbyggede enorme museum.

Hvordan var livet i øst?

Vi besøger endnu et af Berlins mest levende og interessant museer. Her ser man en autentisk DDR-stue, en »Trapi« samt mange andre genstande, der var dagligdag for østtyskerne.

DDR Museum har en samling på mere end 210.000 effekter, hvor meget af det kommer fra private, der har doneret deres egne personlige ting og fotos.

På en byrundtur ser vi fra bussen mange af storbyens historiske og kulturelle seværdigheder, såsom Kurfürstendamm, Unter den Linden, Gendarmenmarkt og Potsdamer Platz samt Rigsdagsbygningen. Også Sejrssøjlen, Charlottenburg og Checkpoint Charlie kommer vi omkring. Der bliver pauser på rundturen og desuden tid på egen hånd til at nyde bylivet efterfølgende.

På jubilæumsdagen
På selve jubilæumsdagen lørdag vil der være jubel, gadefester, taler og levende musik med internationale kunstnere - det skal vi naturligvis ud og opleve. Søndag efter morgenmaden, pakker vi bussen og kører hjemad. Vi holder passende pauser undervejs, og ved grænsekioskerne er der mulighed for handel.

Vi forventer at være hjemme allersidst på eftermiddagen.

Prisen for denne historiske Berlintur er 3895 kroner per person i dobbeltværelse. Har du abonnement på avisen er din pris 3795 kroner per person. Eneværelsestillæg 695 kroner.

Prisen inkluderer:

Buskørsel

Morgenkaffe og rundstykker dag 1

Tre nætter på firestjernet hotel

Tre gange morgenbuffet

Tre gange aftensmad

Byrundtur i Berlin

Entré DDR Museet

Entré Die Mauer

Udflugter i følge program