Lokal naturvejleder: Der er masser af svampe lige nu!

Søren Nielsen 

NATUR Så er det bare med at tage en kurv i hånden, sætte kurs mod den nærmeste skov og vende blikket nedad.

August måneds våde vejr og den efterfølgende varme har betydet, at det vrimler med svampe derude, og der er rig mulighed for at finde lidt ekstra lækkert til aftensmaden for både nybegynderen og de mere svampekyndige.

- Svampesæsonen går normalt fra august til oktober, men er meget afhængig af vejret. Et godt svampeår er, når vi har en lun og fugtig sensommer, og det har vi netop i år. Jeg har selv været ude og samle flere gange og har fået både rørhatte og skørhatte med hjem i kurven efter kun en times jagt. Og det er bare med at komme afsted, for hvis vi får mange dage med varmt og tørt vejr, er de hurtigt væk igen, siger Jan Kjærgaard, naturvejleder i Naturstyrelsen Søhøjlandet.

Find rørhatte langs skovveje
Han anbefaler, at nybegyndere lægger ud med at lede efter rørhatte.

Den mest kendte og også velsmagende rørhat er Karl Johan.

Den kan man kende på den brune hat, der ligner en overkrydder, og den solide stok, der øverst har et fint netagtigt mønster.

Rørene er fra starten hvide og bliver med tiden gule til gulgrønne. Man kan være uheldig og tage fejl af den og galderørhat, som ikke er giftig, men som smager bittert og derfor er uspiselig. Galderørhat har grovere net på stokken og hvide til lyserøde rørmundinger.

Luft omkring
Rørhatte generelt vil gerne have luft omkring sig, og derfor finder man dem tit langs skovvejene, hvor de også kan stå i skygge for direkte sol.

- Hvis du er det mindste i tvivl, om en svamp er spiselig eller ej, så lad den stå – og sørg for kun at tage de nye friske svampe med hjem i kurven. De bedste er dem, der kun lige akkurat titter op af jorden. Derfor er det også en god idé at spise dem med det samme. Steg dem på panden og giv dem et opkog i fløde eller smid dem i sovsen. Svampe er lækre til alle slags retter, også frikadellerne, siger Jan Kjærgaard, der anbefaler, at man tilbereder svampene først, hvis man vil gemme dem til næste dag.

Du må samle svampe, bær og frugt overalt i statens skove og naturområder til eget forbrug.

Tommelfingerreglen er omkring en kurvfuld, så er der også til den næste skovgæst