Kom på besøg i grusgraven

Grusgrave ved Hjøllund og Addit inviterer til åbent hus på Råstofdagen 2019

HJØLLUND/ADDIT Fire steder i landet kan man komme på besøg i en stor grusgrav på Råstofdagen 2019, og to af grusgravene ligger tæt på Silkeborg.

Det er Dansand på Lervejdal 8b ved Addit og Asklev Sten og Grus på Hedevej 8 ved Hjøllund

Begge holder åbent hus på Råstofdagen, som finder sted lørdag den 7. september.

På Dansand, der har Poul Konrad Beck fra Silkeborg som medejer og bestyrelsesformand, ved man af erfaring, at arrangementet er populært. Virksomheden inviterer hver andet år indenfor på Råstofdagen, og tilstrømningen plejer at være stor.

I år kan gæsterne som noget nyt spille beachvolley med Odense Beach Boys i grusgraven, hvor der også er en gør det selv-konkurrence og en række øvrige aktiviteter for både børn og voksne. Blandt andet kan man komme op og sidde bag rattet i en stor gummiged og komme på guidet rundvisning i grusgraven og opleve sandgrav, vaskeri, tørreri, sigteloft og lager. For børnene vil der desuden være hoppeborg og mulighed for at grave efter guld.

Der bliver også lejlighed til at blive klogere under besøget, hvor museumsinspektør Per Borup fra Horsens Museum vil fortælle om historiske fund i området, mens geologerne Claus Konradsen og Steen Frantzen fortæller om geologien i Addit-området.

Også naturvejleder Jan Kjærgaard fra Naturstyrelsen deltager og inviterer gæsterne på opdagelse i naturen omkring den store grusgrav.

Både Dansand og Asklev Sten og Grus byder på lidt mad og drikke på råstofdagen, som er arrangeret af de to virksomheder i samarbejde med brancheforeningen Danske Råstoffer.

Formålet er fortælle om arbejdet i grusgravene, der ofte rejser spørgsmål om hensynet til naturen og omgivelserne, når råstoffer skal udgraves og forarbejdes - og siden når naturen skal genoprettes uden at efterlade store sår efter gravearbejdet. Og som brancheforeningen gør opmærksom på, så vedrører grusgravningen os alle, da hver enkelt dansker i gennemsnit bruger 10 ton råstoffer om året i form af sand, sten og grus til først og fremmest byggerier og veje.

mette