Litauere dømt for cykelkup mod Bikeworld og Cycle Sport

Brian Holst 

Tre litauere er blevet dømt for tyverier af meget dyre cykler fra blandt andre Bikeworld og Cycle Sport i Silkeborg

SILKEBORG Tre litauiske mænd er idømt fængselsstraffe og udvisning af landet for tyverier af dyre specialcykler til en værdi af ca. en million kroner.

Onsdag blev der afsagt dom i sagen i Retten i Randers. Her blev en 29-årige mand dømt for tre indbrud - heriblandt indbrud hos Bikeworld og Cycle Sport i Silkeborg. Han fik et år og ni måneders fængsel og blev udvist af landet for bestandig. De to andre litauere blev dømt for to af indbruddene og fik hver et år og fire måneders fængsel. De blev begge udvist af landet med indrejseforbud i 12 år.

- Sagen er et resultat af et godt efterforskningsarbejde på tværs af politikredsene. Jeg er tilfreds med dommen, der viser, at domstolene slår hårdt ned på indbrudskriminalitet begået af omrejsende kriminelle grupperinger, siger anklager Signe Gråkjær.

Alle tre litauere valgte ikke at anke dommen, som de skal afsone med det samme.

Anholdt ved grænsen
Natten til mandag den 15. april kl. 04.18 gik alarmen i cykelforretningen Bikeworld på Viborgvej i Silkeborg. Men da patruljen fra Midt- og Vestjyllands Politi nåede frem, var indbrudstyvene væk og havde taget 13 dyre specialcykler med sig i en varevogn. Cyklerne har en værdi af cirka 300.000 kroner.

Hvad indbrudstyvene ikke vidste var, at politiets særlige efterforskningsenhed, Særlig Efterforskning Vest, allerede var på sporet af dem. Efterforskerne havde nemlig i længere tid holdt øje med tyvene, der var mistænkt for at stå bag to lignende indbrud mod cykelforretninger på henholdsvis Messingvej i Randers den 25. februar og på Håndværkervej i Silkeborg den 25. marts - hos Cycle Sport. Fra Cycle Sport havde de stjålet 25 cykler til en værdi af cirka 500.000 kroner i udsalgspriser.

Politiet havde en formodning om, at indbrudstyvene ville køre direkte mod grænsen, og den antagelse viste sig at holde stik. Kl. 06.07 - under to timer efter alarmen gik i Silkeborg - blev der i en koordineret aktion mellem Midt- og Vestjyllands Politi, UKA (Udlændingekontrolafdelingen) og Særlig Efterforskning Vest, standset to biler ved grænseovergangen ved Sæd nær Tønder.

I bilerne sad tre litauiske mænd på 29, 38 og 42 år, og i den ene af bilerne - en varebil - lå alle cyklerne fra indbruddet i Silkeborg. De tre mænd blev anholdt og sigtet for de tre indbrud fra 25. februar i Randers, 25. marts i Silkeborg og nattens indbrud i Silkeborg.