Læserklubben spiser Mortensand på slottet

Lone Henningsen 

Læserklubben tager til det skønne Sostrup Slot og Kloster i Grenå, hvor vi får en rundvisning efterfulgt at en skøn mortensaftenmenu i jagtstuerne. Afgang 10. november

Martin var romer - en god og empatisk ung mand, der levede i 300-tallet i det nuværende Ungarn. Som 15-årig meldte han sig til hæren og drog i krig i Gallien. Da man mente, at Martin kunne helbrede de syge, betragtede man ham som hellig, og i den franske by Tours ville man udnævne ham til biskop. Det havde Martin bestemt ikke lyst til, så da udnævnelsen skulle finde sted, gemte han sig i en gåsesti. Men gæssene skræppede op og afslørede ham, hvorefter han blev tvunget til at påtage sig embedet.

Martin straffede efterfølgende gæssene ved hvert år at beordre alle til at slagte og spise en gås. Men i Danmark har vi lempet lidt på reglen, da en gås er et ret stort måltid, så vi spiser and i stedet.

Underholdende historie
På Læserklubbens mortensandtur tager vi tilbage i tiden - om ikke til Tours i år 330, så til Sostrup i 1606, hvor den flotte vandborg blev færdiggjort under Sophie Bille.

Resten af historien, der er temmelig spændende og godt krydret, får du på en rundvisning 10. november.

Vi kører fra Herning, Ikast og Silkeborg søndag mellem klokken 12.40 og 13.30. Undervejs mod Grenå får vi kaffe og kage serveret i bussen.

Vi ankommer til Sostrup Slot og Kloster, som ligger smukt og i harmoni med parken, haven, voldgraven og skovene omkring sig. Her er fred og ro, og man føler, at tiden står stille på den gode måde.

Vi har bestilt en rundvisning, der vil tage os med rundt i slottets renoverede saloner, den smukke Maria Hjerte Kirke og klosterets imponerende pyramidesal. Samtidig vil vi høre om de tidligste bedrifter, om slægternes storhed og fald og om tiden frem til i dag.

Klokken 17 er der dækket op til os i jagtstuerne, hvor vi får serveret en lækker mortensaften-menu, bestående af andesteg med klassisk tilbehør og æblekage til dessert.

At sidde i disse historiske og fornemme omgivelser giver middagen et helt særlig autentisk pift.

Et par timer senere kører vi atter mod hjembyerne, og undervejs får vi os en kop kaffe. Hjemkomst mellem klokken 20.45 og 21.30.

Prisen for denne hyggelige tur er for avisens abonnenter 570 kroner. Ikke-abonnenter kan deltage for 620 kroner.

Prisen inkluderer:

Buskørsel

Kaffe og kage

Rundvisning på Sostrup Slot og Kloster

Toretters Mortensaften-menu

Kaffe