Den sorte kunst fylder rundt

Christian Kloch Larsen 

Grafik Værksted markerer sine første 40 år med to udstillinger

KUNST Grafisk Værksted fylder 40 år og det bliver markeret med to udstillinger, hvor værkstedets egne medlemmer, der viser deres grafiske arbejde frem.

Fredag er der fernisering på en udstilling i Grafisk Værksted på Skolegade. Den bliver åbnet af kulturudvalgsformand Johan Brødsgaard (R). Søndag åbner endnu en udstilling med værker af medlemmer af det grafiske værksted i Sejs-Svejbæk Kirke.

Det Grafiske Værksted har rødder helt tilbage til Galleri Krogen på Drewsensvej, hvor Kurt Heegaard Jacobsen og Niels Rømer anskaffede sig en brugt trykpresse.

Værkstedet flyttede senere til kulturstedet »Vaskehuset« i Nygade, til Rampelys på Bindslevs Plads og til Kulturspinderiet - først på Søvej og senere på Papirfabrikken - og nu til den aktuelle adresse på Skolegade. Det drives nu af Foreningen Grafisk Værksted Silkeborg, som blev stiftet i 2013 i forbindelse med, at værkstedet rykkede fra det lukkede Kultuspinderiet på Papirfabrikken til den nuværende adresse.

Salon-ophængning
Begge aktuelle udstillinger er retrospektive udstillinger. Det vil sige, at værkstedets medlemmer frit har kunnet bidrage med grafiske værker fra hele deres kunstneriske karriere. Udstilling på Grafisk Værksted er en såkaldt salon-ophængning, hvor der er blevet plads til så mange værker som muligt - det sker for at give et indtryk af bredden i det, der bliver arbejdet med på Grafisk Værksted.

Medlemmer er både professionelle kunstnere og amatører. Men uanset baggrund stilles der høje standarder til såvel teknik og kunstnerisk håndværk.

Der arbejdes både med mere traditionelle grafiske teknikker som på nye teknikker baseret på de senere års udvikling med brug af nye medier.