Læserklubben snupper en dag på Christiansborg

Folkestyre og fantastiske gobeliner. Læserklubben tilbringer en spændende dag på Christiansborg onsdag 20. november

Det var på Christiansborg, at kong Frederik VII underskrev Danmarks første grundlov: Junigrundloven af 5. juni 1849- en sand milepæl i folkestyrets historie.

Ud af slottets over 800 år lange historie har det danske parlament brugt bygningerne i snart 170 år.

Parlamentet rykkede ind på Christiansborg Slot med grundlovens indførelse i 1849 - dengang med to kamre: Landstinget og Folketinget, tilsammen kaldet Rigsdagen.

I dag holder repræsentanter for alle tre statsmagter til på Christiansborg. Det er Folketinget (den lovgivende magt), Statsministeriet (den udøvende magt) og Højesteret (den dømmende magt).

Politiker viser rundt
Denne efterårsonsdag kører Læserklubben meget tidligt fra Silkeborg, nemlig allerede klokken 05.30, for vi har en vigtig aftale. I den komfortable bus kan vi sidde og småsove lidt indtil vi får serveret morgenkaffe og brød.

Klokken 10 skal vi være klar til en rundvisning på »Borgen«, hvor Socialdemokratiets Thomas Jensen fra Silkeborg, vil vise os magtens centrum - godt krydret med sjove anekdoter fra et politikkerliv.

Efter et par spændende timer er der frokost i den fantastisk smukke restaurant på toppen af Christiansborg, kaldet Restaurant Tårnet. Ud over den dejlige mad, der i dag består af et stykke gourmetsmørrebrød med øl/vin eller vand, er det en stor oplevelse bare at være i restauranten. Her i Folketingets gamle pulterkammer er buster og statuer støvet af, og du kan i den grad nyde synet.

Det var Folketinget, der i 2014 besluttede at åbne Tårnet for offentligheden og selve platformen ligger lige over restauranten. Udsigten her fra Københavns højeste tårn er meget storslået.

1100 års danmarkshistorie
Turen går nu til Riddersalen, hvor vi skal opleve mere end 1000 års danmarkshistorie på en væv.

Vi skal på en omvisning blandt 17 betagende og farvestrålende gobeliner. Det er 1100 års vævet danmarkshistorie fra vikingetiden til år 2000. Gobelinerne er tæt befolkede af de konger, statsoverhoveder og store personligheder, der satte et solidt aftryk i Danmark og i resten af verden. Der er scener fra svenskernes storm på København natten mellem 11. og 12. februar 1659 og fra årene under Anden Verdenskrig.

Men der er også lys i historien - som Berlinmurens fald og den første månelanding.

Kunstneren bag illustrationerne er Bjørn Nørgaard. Bag væven arbejdede et hold vævere fra Manufactures Nationales des Gobelins et de Beauvais i 10 år.

Gobelinerne var en gave til dronningen i anledning af hendes 50-års fødselsdag. På hendes 60-års fødselsdag 16. april år 2000 blev kunstværket indviet.

Midt på eftermiddagen forlader vi Christiansborg og vender snuden hjem mod Jylland. Eftermiddagskaffe og kage serveres i bussen.

Når vi nærmer os Kolding, smutter vi ind omkring Scandic-hotellet i Bramdrupdam, der venter os med en dejlig toretters menu bestående af flæskesteg med rødkål, og hvad dertil hører.

Samt hjemmelavet islagkage med bær-coulis til dessert.

Godt mætte kører vi det sidste stykke til Silkeborg, hvor vi forventer at ankomme cirka klokken 21.

Prisen for denne heldagstur er for avisens abonnenter 970 kroner. Ikke-abonnenter kan deltage tilsvarende for 1020 kroner.

Prisen inkluderer:

Buskørsel

Morgenkaffe og brød

Rundvisning Christiansborg

Smørrebrød og en drikkevare i Tårnet

Omvisning i Riddersalen

Eftermiddagskaffe og kage

Torettersmenu på Scandic

Ans Rejser er teknisk arrangør.

Tilmelding til Læserklubben