Store oplevelser i Skotland med Læserklubben

Betagende landskaber, sagnomspundne slotte, stridende klaner og uhyrer - Læserklubben tager til Skotland 13.-19. maj

Denne læserrejse går til et vidtstrakt rige med en åndeløs smuk natur og en eventyrlig tiltrækningskraft. De mange gamle borgruiner og sagnomspundne slotte, som ligger strøet rundt i landskabet spiller perfekt op til de savtakkede bjerge, lavthængende skyer og spejlblanke søer.

Whisky og sækkepibe
Hvis du tror, at prototypen på en skotte er en nærig rødhåret fyr i kilt, der drikker whisky og spiller sækkepibe, har du måske ret. Myterne om skotter er mange og sjove, og nu har du muligheden for at se, om de holder vand.

Rejsebureauet OurWorld er teknisk arrangør på denne rundrejse, der foregår i foråret 2020.

Vi mødes i lufthavnen i Billund, hvorfra vi flyver tidligt via Amsterdam til Edinburgh og lander allerede klokken 08.25, lokal tid.

Oplevelserne begynder med det samme, idet vi kører til Rosslyn Chapel, beliggende lidt syd for Edinburgh. Dette forunderlige sted kender vi blandt andet fra »Da Vinci Mysteriet«, og både bogens forfatter Dan Brown samt hovedrolleindehaveren Tom Hanks udtrykker stor begejstring over den fantastiske gamle kirke.

Den royale mil
Herfra kører vi ind til Edinburgh, Skotlands hovedstad, og får en lille panoramatur i bussen, inden vi ankommer til hotellet.

Byen består af to dele - »Old Town« og en »New Town«, der ikke helt er vokset sammen. Bybilledet præges af det store slot, som majestætisk troner oven på en udslukt vulkan.

Torsdag tager vi op og besøger slottet, hvor fra udsigten over byen er forrygende. Efterfølgende bevæger vi os ned ad The Royal Mile, som er den gamle kongevej, der går fra slottet til Holyrood Palace, Dronning Elizabeths residens.

Vejen ned gennem Castlehill er omgivet af små brostensbelagte gader, som indbyder til at gå på opdagelse.

På vejen passeres St. Giles Cathedral, som vi naturligvis også skal nyde.

Vi kører derefter til parlamentsbygningen, som vi besøger inden turen kommer til Holyrood Palace og Park.

Det smukke højland
Om fredagen forlader vi hovedstaden efter morgenmaden, og kører nordpå op i højlandet. Mødet med den barske og fantastiske natur er magisk.

For at få Skotland helt ind under huden skal vi naturligvis også på whisky destilleri. Whisky er en videnskab, som skotterne i den grad forstår sig på. Nogle har sødme og smag af blomster, andre smager røget eller lidt som medicin. Hemmeligheden bag den skotske whisky er det rene, bløde vand, det kølige klima, den proteinrige malt og den røgede tørv - og så rigtig mange års erfaring. Vi besøger Blair Atholl Whisky Distillery og får naturligvis også en smagsprøve på deres Single Malt Whisky.

Næste stop er den hyggelige by, Newtonmore, hvor vi får et godt tilbageblik i tiden til livet i højlandet fra 1700 til 1900.

Herfra går turen til Leault Farm, hvor man opdrætter de meget dygtige hyrdehunde.

Dagen slutter i Inverness. Vi tager et grundigt kig på dette nordskotske centrum.

Loch Nessuhyret
Lørdag kører vi mod syd langs Loch Ness, landets ældste og mest berømte sø. Om vi ser uhyret Nessie, er måske tvivlsomt, men vi vil i hvert fald nyde den smukke køretur langs søen.

Vi stopper ved Urquhart Castle, en tidligere meget vigtig brik i handlen mellem nord og syd i Skotland.

Ved bunden af Loch Ness stopper vi i den hyggelige by, Augustus, hvor både natur og by spiller sammen på smukkeste vis.

Byen Fort William ligger skønt ved foden af Ben Nevis, Storbritanniens højeste bjerg. Her indkvarterer vi os på hotel de næste to nætter.

Søndagens første stop er Mallaig, hvor fra vi sejler over til byen Armadale på Isle of Skye, der både er kendt for storslået natur og rigt dyreliv. Den naturlige havn i Portree er ret enestående og et godt sted at nyde frokosten. Kort stop ved det smukt beliggende Donan Castle, inden vi er tilbage i Fort William.

Mandagens planlagte rute går sydpå gennem Glencoe, hvor vi endnu en gang betages af naturen. Det er helt forståeligt, at store film som Bravehart og Harry Potter er optaget i dette område.

Fremme ved Skotlands største sø, Loch Lomond, tager vi på et lille cruise, der gør naturen ære.

I området er der mange gode vandreruter, så hvis tiden tillader det, vil vi begive os ud på en af disse mindre ruter.

Overnatning i Stirling, hvor vi naturligvis skal besøge det vildt imponerende middelalderslot, engang residens for de skotske konger. Slottet er ikke uden grund en kæmpe seværdighed med en flot udsigt.

Midt på eftermiddagen bliver vi sat af i lufthavnen i Edinburgh og skal flyve hjem klokken 17.25.

Prisen er
Prisen for avisens abonnenter er 10.895 kroner per person i dobbeltværelse. Ikke-abonnenter betaler tilsvarende 11.195 kroner. Eneværelsestillæg på 2100 kroner.

Prisen inkluderer:

Dansk erfaren rejseleder hele vejen

Fly Billund-Edinburgh t/r

Lufthavnsskatter og afgifter

Overnatninger på velbeliggende turistklassehoteller

Morgenmad i Edinburgh

Halvpension på rundrejsedelen

Udflugter inklusive naturlige entréer