Læserklubben tager til det magiske og ægte Irland

Lone Henningsen 

Oplev det ægte Irland med mystik, magi og mentalitet på en spændende rejse med irlandseksperten Claus Hebor 4.-11. maj

Irland er kendt for den grønne natur, musikken og pubberne, men oplevelsen bliver enestående, når man glemmer at være turist og bare kommer som en fremmed, der skal møde vennerne. Det er irlandseksperten Claus Hebors filosofi, og han har, om nogen fået Irland helt ind under huden.

På denne rejse tager vi til det nordvestlige Irland, som er ukendt for de fleste turister, men byder på enestående naturscenerier med Europas højeste havklipper, ægte keltisk kultur, lokale specialiteter på gode restauranter og hyggelige små byer, der lever livet som for 100 år siden.

Vi oplever det imponerende Titanic Museum, et af naturens største mirakler Giants Causeway og kører på en af verdens smukkeste kystveje langs Antrimkysten. Naturligvis kommer vi også ind på den turbulente historie om Nordirland, som kan være lidt svær for vi andre at holde styr på.

Velkommen på en kulturrejse med fokus på den uberørte natur, store seværdigheder, de bedste irske fødevarer samt masser af kultur, musik og »craic«.

Passioneret rejseleder
Rejseleder Claus Hebor har besøgt Irland mere end 300 gange. Han er uddannet historiker og har et dybtgående kendskab til irsk historie, kultur og levevis. Desuden har han en brændende passion for landet med dets smukke natur, musik og enestående gæstfrihed, som bliver formidlet på en utrolig levende og engageret måde.

Afgang fra Billund Lufthavn mandag middag via Amsterdam til Dublin og herfra videre med bus til Letterkenny i det nordligste county Donegal. Her indlogering på hotel midt i byen med gåafstand til det pulserende liv med pubber, musik, små butikker og hyggelige caféer.

Letterkenny er kåret til »Coolest City in the North« af National Geographic i 2016, på grund af det særdeles levende musik- og publiv, der tiltrækker mange gæster fra både Irland og Nordirland.

Tirsdag efter en god »Full Irish Breakfast« går turen mod syd til Slieve Leage, hvor vi imponeres af de enorme havklipper, der rejser sig 600 meter over havet. Her er der mulighed for at tage en kortere eller længere vandretur på klipperne eller du kan sætte dig og nyde det enestående sceneri langs den mest vilde Atlanterhavskyst.

Til storytellerkoncert
I godt vejr spiser vi lunch i det fri med ubeskrivelig udsigt over havet til synet af de farverige søfugle, flokke af delfiner samt et fantastisk farvespil i det blå hav.

Senere besøger vi måske det lokale whiskeydestilleri Sliabh Liag, hvorefter vi fortsætter gennem det vilde Donegallandskab til den hyggelige lille tweedby Ardara. Her er der mulighed for at opleve tweedproduktionen og så skal vi da lige have en pint på den berømte Nancy’s.

Tilbage mod Letterkenny af de små bagveje, hvor tiden har stået stille i 100 år, og hvor får og små granithuse veksler.

Om aftenen inviteres vi på en helt speciel musikalsk oplevelse. Rejselederen og den irske musiker Joe Gibson har sammensat et unikt multimedieforedrag og storytellerkoncert om de historiske begivenheder under urolighederne i Nordirland samt hvordan det har påvirket mennesker og musik i Irland.

Onsdagsprogrammet melder om sightseeing i byen med bryggeribesøg og publunch.

Sen eftermiddag tager vi til Afternoon Tea eller High Tea med scones, sandwich og kager i rigt mål og flot opsat.

Torsdag tager vi bussen til det vestligste hjørne af landet. Her møder vi forrevne klipper, dejlige strande med mulighed for en dukkert og frisk Atlanterhavsluft. Pubberne er fyldt med god Guinness, frisk seafood og tørveild i pejsen.

Området er et af de steder i Irland, hvor man stadig taler gælisk, og vi besøger nogle steder, hvor vi kan høre dette fascinerende sprog - og hvis vi er heldige, får vi måske de lokale til at give os en sang på gælisk.

Herefter kører vi gennem Derryveagh Mountains og forbi det imponerende bjerg Mt. Errigal - eventuelt med stop i nationalparken, der huser Irlands største bestand af råvildt.

Fredag skal vi koncentrere os om byen Derry (Londonderry på engelsk), som er en af de mest ikoniske byer i irsk historie. Byen er kendt for at have de bedst bevarede forsvarsværker fra 1600-tallet, og inden for i byen er der en masse små hyggelige gader og stræder med gamle gadelamper og atmosfære.

Her får vi hele historien bag uroen i Irland og Ulster tilbage fra 1269 og frem til »Good Friday Agreement« i 1998, som nok har lagt låg på urolighederne, men ikke på modsætningerne. Medrivende historiefortælling, der er til at se og forstå!

Femrettersmenu
Om aftenen er vi inviteret til en helt speciel Tasting Menu på Dillons Restaurant, hvor »Head Chef« har lovet en femrettersmenu ud over det sædvanlige: Wild Atlantic Way Experience med alle de bedste råvarer fra lokalområdet.

Herefter musik på en af byens mange pubber.

Lørdag efter endnu en god irsk morgenmad forlader vi Letterkenny og tager mod øst langs en af de smukkeste kyster i verden, Antrimkysten. På denne dag besøger vi nogle af de største seværdigheder i Nordirland. Vi passerer blandt andet flere gamle slotte som Dunseverick Castle og det romantiske Dunluce Castle, der ligger på en forrevet klippeknold ud til kysten. Et af de store højdepunkter er besøget ved Giants Causeway, som er et af naturens helt enestående mirakler. Lava er størknet i havet i helt præcise sekskantede søjler, der ser konstruerede ud. Men det er naturen selv, der har skabt dette spektakulære syn.

Hvis tiden tillader det, kan vi gå over rebbroen Carrick-a Rede - en helt fantastisk oplevelse, med mindre du lider af højdeskræk - eller måske stoppe ved det kendte Bushmills Distillery for en smagsprøve samt mulighed for at købe unikke whiskeys.

Indkvartering i Dunadry tæt på Belfast.

Titanic og Belfast
Søndag kører vi ind til Belfast for at opleve det nye og meget spændende Titanic Experience, som er et flot multimediamuseum med genopført interiør fra Titanic. Der er også mulighed for at se skibet SS Normadic, der stadig har lidt af fortidens luksus. Vi ser også de to store havnekraner Samson & Goliath og får et blik til dokkerne, hvor Titanic blev bygget.

Herefter besøger vi det berygtede Crumlin Jail, som husede fanger under ubeskrivelige forhold.

Byrundtur i Belfast.

Mandag er hjemrejsedag.

Vi flyver fra Dublin klokken 17.50 med ankomst i Billund klokken 21.45, lokal tider.

Prisen for denne spændende irske uge er 10.745 kroner pr. person i dobbeltværelse for avisens abonnenter.

Ikke-abonnenter betaler tilsvarende 10.895 kroner. Eneværelsestillæg på 1975 kroner.

Prisen inkluderer:

Fly Billund-Dublin t/r

Ekspert rejseleder

Udflugter i følge program

To nætter i Dunadry

Fem nætter i Letterkenny

Pension iflg. program