Et nostalgisk besøg i Horsens med Læserklubben

Lone Henningsen 

Dagstur til Horsens med rundvisning i det tidligere fængsel samt på det meget spændende industrimuseum. Vi tager til Horsens tirsdag 21. januar

Vi skruer tiden tilbage på denne endagstur til Horsens. Bag de lukkede døre oplever vi Europas største fængselsmuseum og mærker den specielle stemning krybe helt ind under huden, mens vi får en rundvisning.

Fornemmelsen af »de gode, og ind i mellem knap så gode gamle dage« møder os igen ved Danmarks Industrimuseum. Også vores madvalg afspejler fortiden, idet vi har bestemt, at frokosten består af tarteletter.

Afgang fra Herning, Hammerum, Ikast og Silkeborg mellem klokken 07.40 og 08.30. Undervejs gør vi et stop, hvor vi får morgenkaffe og rundstykker.

Barske historier
Vores første besøg gælder det tidligere Horsens Statsfængsel, der i dag indeholder verdens største fængselssamling. Vi bliver delt op i to hold og får en rundvisning i de gamle bygninger, der gemmer på mange barske og sørgelige historier. Turen giver os et unikt indblik i dansk fængselsliv gennem 153 år.

Rundviseren fortæller om livet inden for murene, både set fra de indsattes synsvinkel, men også de ansatte. Vi ser blandt andet celler, rockergang og fængselskirke, alt i mens vi lytter til fortællinger om flugt og henrettelser.

Produktionsdanmark
Oven på dette trænger vi vist til mad og hygge, og her kommer tarteletterne på banen.

Vi går hen til Café Gaslight, navngivet efter byens tidligere gasværk, hvor der er tre tarteletter klar til hver af os.

Turen fortsætter ind på Industrimuseet. Vi bydes velkommen med en rundvisning i udstillingerne, som fortæller om produktionsdanmarks udvikling fra tidlig industrialisering til velfærdssamfundet i dag. Opdelingen med forskellige rum og huse gør fortællingen levende og virkelighedsnær.

Sanserne bliver taget i brug under turen, hvor vi har mulighed for at røre, lugte og se på alt fra de gamle gader med butikker, hvor man kan gå ind og stå i selve butikkerne, besøge skolebænken og blive taget med tilbage i »den gamle skole«.

Museet byder også på sportsudstilling, automobiler, bank, trykkeri og gamle lejligheder.

En kop kaffe og et stykke kage venter i caféen, inden turen går hjemover.

Turen er ikke egnet for gangbesværede.

Prisen for denne tur er 645 kroner for abonnenter og følgende er inkluderet. Buskørsel, morgenkaffe og rundstykke, entré og rundvisning i fængslet, frokosttarteletter, entré og rundvisning på Danmarks Industrimuseum samt kaffe og kage.