Læserklubben tager til Kaliningrad – den glemte by på randen af Europa

Lone Henningsen 

Spændende oplevelser i det gamle Østprøjsen - i Kaliningrad og Klaipeda. Vi møder en ganske anderledes kultur 18.-22. juni

Læserklubben tager i juni til den lille russiske enklave, der ligger afskåret fra resten af det mægtige land, af små EU-naboer. Indbyggerne taler russisk, og højhusene er sovjetisk byggede, men her er også masser af tysk arkitektur, da byen i 700 år var tysk og hed Königsberg.

Byen var tysk kultur- og universitetsby og centrum for hele det tidligere Østpreussen.

Stalin besluttede sig i 1945 for at gøre Kaliningrad fri for tyskere. Byen var blevet sønderbombet under krigen og blev dels opbygget i ny russisk stil, men nogle steder også »blot« restaureret. Det betyder, at Kaliningrad i dag er en god blanding, og da der faktisk er længere til Moskva end til Berlin, er dette nok meget naturligt. Hele området har rigtig meget at byde på, men det er der endnu ikke mange, der ved. Da regionen i mange år var et af de allermest militariserede områder i hele Sovjetunionen, var der strengt forbudt adgang for udlændinge. Selv for borgere i Sovjetunionen var der begrænsninger.

Sejltur fra Fiskerbyen
Historien og nok også en del verdenspolitik kommer tæt på, når den dygtige rejseleder fra rejsebureauet OurWorld står i spidsen for denne spændende rejse til en anderledes destination.

Afgang fra Billund Lufthavn torsdag aften klokken 19.30. Med et skift i Riga når vi til Kaliningrad klokken 23.25 og kører direkte til hotellet, der er et af de bedste og mest centralt placerede i byen.

Fredag efter morgenmaden tager vi på opdagelse i den inderste del af byen.

Vi indleder med en kortere sejltur fra Fiskerbyen, som blandt andet bringer os forbi domkirken og Verdenshavenes Museum, kåret som Ruslands bedste museum.

Efterfølgende ser vi nærmere på domkirken både inde- og udefra. Selvom byen har skiftet navn fra Königsberg til Kaliningrad, så har domkirken bevaret det tyske Königsberg domkirke.

Når vi går rundt om kirken, kommer vi forbi filosoffen Immanuel Kants grav, hvorfra vi også kan se byens svar på det skæve tårn i Pisa.

Vi fortsætter vores sightseeing i bus og kommer omkring flere af byens forter og andre forsvarsværker. Fremme ved Dohna fæstningstårnet skal vi se det imponerede ravmuseum. Kaliningrad har det meste af verdens rav, og inde i museet kan vi blandt andet se en kopi af en del af Katharina den Stores ravkammer, som blev stjålet under Anden Verdenskrig og endnu ikke er fundet.

Ombord på ubåden
Turen går nu til Verdenshavenes Museum, hvor vi går en tur langs kajen.

Her ligger en del forskellige spændende skibe såsom en isbryder og forskningsskibet Vitjaz, som man har mulighed for at komme om bord på. Vi har inkluderet entré til B-413, en sovjetisk ubåd fra 1968, der var aktiv indtil 1999.

Tilbage til hotellet tager vi nogle russiske taxier - måske en oplevelse i sig selv.

Sidst på eftermiddagen mødes vi igen og går en lille tur til Sejrspladsen, hvor vi finder den ortodokse kirke med en bemærkelsesværdig historie - og flere shoppingcentre. Der er mulighed for at spise aftensmad på egen hånd eller at følge med rejselederen til en restaurant.

Med linje 5
Lørdag fortsætter vi turen rundt i Kaliningrad. Første stop bliver ved Bunkermuseet, og her får vi et indblik i stormen på Königsberg under Anden Verdenskrig, og vi ser også »Rum 13«.

Vi forlader bussen ved Dramateatret, en smuk bygning med Bolsjoj Teatret i Moskva som forbillede, og går herfra forbi blandt andet hovedkvarteret for den russiske Østersøflåde og det tekniske universitet. Området her er det sikreste i hele byen, da det er her, det hemmelige politi FSB har hovedkvarter.

Vi snupper linje 5, som er en ældre tjekkisk sporvogn, der kører rundt i byen - en rigtig fin og autentisk måde at se dele af byen på.

Søndag forlader vi byen og kører mod vest forbi et af forterne i forsvarsanlægget Festung Königsberg, som strakte sig 40 kilometer rundt om byen.

Ved kysten
Vi kører ud til Østersøen til byen Baltijsk, der på grund af flåden var en lukket by. Vi får nok heller ikke flåden at se i dag, men vi skal i hvert fald opleve den hyggelige by.

Herfra kører vi videre langs kysten mod nord til Jartarnij, der har en smuk natur med fornemme kystlandskaber og verdens største ravmine, som skal besøges. Hele 95 procent af verdens rav kommer fra Kaliningrad, og i ravminen kan vi se, hvordan produktionen sker i kolossale udgravninger.

Regionen er også rig på storke. Da man ikke har industrialiseret landbruget, minder mange landsbyer om Danmark før Anden Verdenskrig, hvor gæs og høns vader frit rundt, og hvor hver landsby har minimum et storkepar. En rejse tilbage til dengang farfar var ung.

Næste punkt på programmet er kurbyen Svetlogorsk, der var en mondæn badeby i den tyske og sovjetiske tid - og som stadig er det. Vi tager en spadseretur og finder smuk Østersøarkitektur og noget så avanceret som en svævebane til stranden. Byens mest prominente sommergæst er nok Vladimir Putin, som har ladet et gigantisk palæ bygge ned til vandet, lige uden for byen.

Over grænsen
Derefter går det nordpå, på den kuriske landtage med kæmpemæssige sanddyner, mod Lithauen. Det er her vi krydser grænsen, og i den nordlige ende af tangen sejler vi cirka 10 minutter med færgen til Klaipeda.

Byen var den nordligste havneby i det gamle Østprøjsen, Den blev næsten totalt ødelagt under krigen, så der er i dag kun en kvadratkilometer tilbage af den oprindelige by

Dagens sidste stop er Hotel Bohema, beliggende i den gamle bydel.

Mandag efter morgenmaden bevæger vi os rundt til fods her i bydelen og giver os god tid til at nyde omgivelserne.

Godt middag forlader vi byen og kører cirka 25 kilometer til Palanga lufthavn, hvorfra vi flyver klokken 15.10 via Riga tilbage til Billund. Ankomst her klokken 18.50.

Prisen for denne rejse er for avisens abonnenter 7995 kroner per person i dobbeltværelse.

I prisen er inkluderet:

Dansktalende rejseleder hele vejen

Fly Billund-Riga-Kaliningrad/Palanda-Riga-Billund

Bus og transport ifølge program

Tre nætter på Radisson Hotel Kaliningrad

En nat på Hotel Bohema Kleipeda

Daglig morgenmad

To gange frokost

Udflugtsprogram inklusive naturlige entréer

Færge