Silkeborg bedst til at behandle leddegigt

Kenneth Husum 

Indenfor få dage kan patienter få afklaret, om de har gigt

SILKEBORG En tidlig indsats og et klart defineret forløbsprogram for nydiagnosticerede leddegigtpatienter og en konsekvent indberetning af kvalitetsdata til den kliniske database Danbio er to væsentlige årsager til, at Klinik for Bindevævssygdomme på Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg igen i år placerer sig som landets bedste til behandling af patienter med gigtsygdomme. Det skriver Dagens Medicin.

Hurtig afklaring og en velfungerende indsats i den tidlige fase af leddegigtsygdommen har i en årrække været højt prioriteret på klinikken. Siden 2013 har klinikken haft et tilbud til områdets praktiserende læger om, at de kan henvise patienter med smertefulde led i hænder eller fødder, og patienterne vil inden for få dage få en vurdering på klinikken af, om der er tale om leddegigt. Røntgen, radiologisk beskrivelse af røntgenbilledet samt undersøgelse hos en reumatolog udføres samme dag.

Den hurtige prognose giver klinikken mulighed for at sætte hurtigt og effektivt ind med behandling af de nydiagnosticerede patienter. I forløbsprogrammet indgår der desuden informations- og livsstilssamtaler hos en sygeplejerske og screening for følgesygdomme som knogleskørhed og risikofaktorer for hjerte-kar-sygdomme.

Dagens Medicin kårer hvert år Danmarks bedste hospitaler. Kåringen plejer at finde sted i december, men udpegelsen af årets bedste hospitaler er denne gang blevet udskudt til 21. februar 2020. I perioden op til udpegelsen bliver der i stedet fokuseret på at hylde de enkelte specialer på hospitalerne.

Regionshospitalet i Silkeborg er seks år i træk blevet kåret som Danmarks bedste mindre hospital.