Kritik af kommune for at bruge konsulenter til at spare på handicappede og psykisk syge

Kenneth Husum 

Konsulenter får betaling, hvis de finder billigere tilbud. Silkeborg Kommune er særlig aktiv med metoden, viser aktindsigt

SILKEBORG Silkeborg Kommune er en af de kommuner, der bliver rettet kritik mod for at bruge konsulenter til at gennemtrawle udsatte borgeres sager for at finde besparelser. Løn udbetales typisk kun, når konsulenterne finder billigere løsninger.

Det er Altinget, der ved hjælp af en række aktindsigter beskriver samarbejdet mellem kommuner og to private bureauer, Trancit og Brorson Consult.

Mindst 19 kommuner har indgået aftale med de private konsulente. I langt de fleste tilfælde er kontrakten udformet sådan, at kommunens betaling til rådgiverne er afhængig af, hvor stor en besparelse der opnås, skriver Altinget, der citerer fra en kontrakt mellem Silkeborg Kommune og konsulentvirksomheden Brorson Consult. Her fremgår det, at konsulentfirmaet får et honorar på 15 procent på besparelsen.

Metoden møder kritik på Christiansborg.

- Når det eneste, der udløser betaling, er, at de finder besparelser hos borgerne, så lugter det af at være en konstruktion, som kun kan føre til ringere støtte for borgerne. Det er simpelthen uanstændigt, siger Enhedslistens handicapordfører Jakob Sølvhøj til Altinget. Han vil have social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) til at se på sagen.

Også Landsforeningen for Udviklingshæmmede og Socialpædagogernes Landsforening er kritiske.

Det mest omfangsrige samarbejde om gennemgang af sager på handicap- og psykiatriområdet foregår aktuelt i Silkeborg, skriver Altinget.

I 2018 fandt Brorson Consult besparelser for mere end tre millioner kroner ved at gennemgå 50 sager for kommunen. Nu er firmaet blevet sat til at se på 294 andre sager.

- Konsulenterne har udelukkende bidraget til at skabe klarhed i forhandlingerne mellem Silkeborg Kommune og eksterne leverandører, som typisk er tilbud drevet af andre kommuner eller af private. Formålet har været at sikre overensstemmelse mellem behov, bevilling og pris. Den konkrete støtte, som borgeren modtager, ændres ikke af denne proces, lyder et svar fra sektionsleder i Socialafdelingen i Silkeborg Kommune Lars Bundgaard Leen til Altinget.