Hjælp til julemiddagen: Silkeborgslagters opskrift sikrer sprøde svær

SILKEBORG Det kan give svedperler på panden, når julestegen skal tilberedes – men ved hjælp af en simpel metode kan du sikre dig sprøde svær og saftigt kød.

Kælderslagteren i Silkeborg videregiver de bedste fif.

Ifølge Henrik Fyhn, der er slagtermester hos Kælderslagteren i Silkeborg, kan det nemlig give anledning til både præstationsangst og tvivlsspørgsmål, når julestegen skal tilberedes, fordi der er så mange holdninger til den bedste fremgangsmåde.

Heldigvis kan du slippe for forvirringen og præstationspresset ved at bruge slagterens fremgangsmåde – der sikrer dig den sprødeste svær.

1. Rids omhyggeligt
Lav fine, smalle ridser i sværen med en skarp kniv. Rids helt ned til kødet, uden at du skærer i selve kødet. Gnid salt ned i rillerne, og lad gerne stegen trække lidt med saltet i.

2. Stil stegen lige i ovnen
Overfladen på flæskestegen er oftest ikke helt lige, og det kan give en ujævn stegning. Læg et stykke stanniol ind under den lave ende af stegen, så sværen ligger helt plant i ovnen.

3. Steg ved lav varme
Steger du din flæskesteg ved høj eller middelhøj varme, bliver sværen måske sprød, men den bliver også ret hård i det, og man kan risikere, at den bliver sej at bide over. Steg derfor flæskestegen ved 90 grader i almindelig ovn i de første to timer. Herefter skruer du ovnen op på 230 grader varmluft og giver den tre kvarter til en time. Det er vigtigt hele tiden at holde øje, så sværen ikke bliver brændt.

4. Sprøjt vand på sværen
Er sværen ikke sprød efter stegningen, kan du sprøjte lidt vand på den. Herefter sætter du flæskestegen ind igen og bruger ovnens grillfunktion i præcis fem minutter. Det får sværen til at boble op og blive sprød.

5. Lad stegen trække
En flæskesteg har godt af at trække, inden den bliver serveret – gerne et kvarters tid. Men pak aldrig stegen ind med sværen, mens den trækker, da sværen så bliver blød.