Tysk forår på kunstmuseet

Christian Kloch Larsen 

Museum Jorn præsenterer to tyske samtidskunstnere og tre udstillinger fra samlingen

KUNST Museum Jorn præsenterer i løbet af foråret to store tyske kunstnere, nemlig Markus Lüpertz og Stephan Balkenhol.

8. februar åbner en stor soloudstilling med maleren og billedhuggeren Markus Lüpertz. Han betegnes ofte som en moderne, europæisk »malerfyrste« og er en af de internationalt mest indflydelsesrige kunstnere i dag.

Udstillingen, som er Markus Lüpertz’ første soloudstilling på et dansk kunstmuseum, viser over 50 store malerier og skulpturer - blandt andet en række nye værker, der aldrig tidligere er blevet vist offentligt.

29. maj bliver udstillingsfløjen overtaget af den internationalt anerkendte tyske samtidskunstner Stephan Balkenhol, som bliver betragtet som en af sin generations mest betydningsrige billedhuggere.

Dansk-tysk venskabsår
Med sine karakteristiske træskulpturer og relieffer, der forener en ældgammel folkelig kulturteknik og kristen billedtradition med moderne samfunds- og billedopfattelse, har han bidraget til en markant og vigtig videreudvikling af nutidens skulpturbegreb.

Udstillingen bliver den første omfattende præsentation af Balkenhols kunst i Danmark og rummer humoristiske og overraskende opsætninger samt en del nye værker fra kunstnerens atelier.

Udstillingerne med de to tyske samtidskunstnere er Museum Jorns bidrag til fejringen af det dansk-tyske venskabsår, som markerer 100 året for genforeningen.

Et rum til Kirkeby
Fra museets egen samling er der tre nye udstillinger på vej.

Udstillingen »Highlights fra samlingen« tager udgangspunkt i Asger Jorns liv og kunst. Ud over Jorns egne værker vises der et stort antal værker af hans kunstnervenner og inspirationskilder.

»Kirkebyrummet« viser den meget omfattende gave, som Museum Jorn har modtaget efter Per Kirkeby, der døde i 2018.

Det drejer sig om en række værker og arkivalier.

Udstillingen viser Kirkebys personlige engagement og fremtrædende position i museets samling af eksperimenterende kunst med oprettelsen af et særligt Per Kirkeby-rum.

Et af højdepunkterne i rummet bliver genetableringen af en historisk murstensinstallation, der forbinder maleri og skulptur.

Den tredje udstilling fra samlingen viser de mest markante værker fra Eks-skolens aktive periode sammen med senere værker af skolens repræsentanter.

Det drejer sig blandt andet om værker af Per Kirkeby, Peter Louis-Jensen, Richard Winther, Bjørn Nørgaard, Poul Gernes, Lene Adler-Petersen, Tom Krøjer og John Davidsen.

Alle tre samlingsudstillinger åbner tirsdag 21. januar.