Med Læserklubben i sporene på frihedskæmperne fra Hvidsten

Lo Henningsen 

Spændende dagstur til Hvidsten med fortællinger fra Anden Verdenskrig samt en tur rundt langs den smukke Mariager fjord og selve købstaden, Mariager. Læserklubben tager på tur 25. februar

Denne sidste tirsdag i februar kommer vi helt tæt på Hvidstengruppens aktiviteter på en spændende tur med fokus på Anden Verdenskrig.

Nyd den berømte æggekage med flæsk og purløg, som Hvidsten Kro har været kendt for i mands minde og den smukke køretur langs Mariager fjord.

Bussen fra Skave Turistfart samler op i Herning, Ikast og Silkeborg mellem klokken 07.30 og 08.30. Vi stopper undervejs og nyder et smurt rundstykke og en kop kaffe ved bussen.

Ikonisk modstandsgruppe
Ved Hvidsten Kro står pensioneret historielærer og lokalhistoriker Hans Nejsum klar til at tage os med rundt i området i et par timer.

Vi indleder i Spentrup, hvor vi ser kirken fra 1100-tallet. Vi hører om kirkens præst og forfatteren Steen Steensen Blicher, og påbegynder historierne om folkene fra Hvidstengruppen, som gik i døden for det, de troede på.

Hvidstengruppen er en af de mest kendte modstandsgrupper under den tyske besættelse af Danmark med kroejer Marius Fiil som leder og flere af hans børn og svigersøn som medlemmer. Den var særdeles aktiv i april-maj 1943 og var en medvirkende årsag til den optrapning af modstandskampen, der fandt sted henover sommeren 1943.

Gruppen blev afsløret og arresteret af Gestapo i marts 1944, hvad der i juni samme år førte til henrettelse af 8 af gruppen 14 medlemmer. Siden har gruppen haft ikonisk status i den danske modstandskamp.

Herefter går turen videre til Mustard Point, hvor vi får fortalt om blandt andet modtagerarbejdet på nedkastningsstedet, distributionen af våben og sprængstof og afsløringen af Hvidstengruppen.

Dygtig formidler og fortæller
Så kører vi langs smukke Mariager fjord til den hyggelige gamle købstad, Mariager.

I løbet af dagen får vi den dramatiske historie om, hvad der skete med medlemmerne af Hvidstengruppen, efter de blev stukket og taget til fange af tyskerne. Hans Nejsum er en fremragende fortæller og god til at formidle både de triste og historiske elementer på en fin og også ganske underholdende måde.

Ved Hvidsten Kro viser lokalguiden os de vigtigste steder for modstandsgruppens aktiviteter, blandt andet Mindelunden, hvor der er stor mulighed for at reflektere lidt over den gribende historie.

Legendarisk æggekage
På et tidspunkt smutter vi inden for på den hyggelige og atmosfærefyldte kro, hvor vi får serveret stedets berømte æggekage med purløg og flæsk, der stadig bliver lavet som under krigen. Vi afslutter med kaffe.

Hen på eftermiddagen takker vi farvel og kører retur mod hjembyerne,

Forventet hjemkomst mellem klokken 17 og 18.

Prisen for denne dagstur er 495 kroner for avisens abonnenter. Ikke-abonnenter kan deltager for 545 kroner. Morgenkaffe, rundstykker samt frokost (eksklusiv drikkevarer) er inkluderet.