Kig op: F-16 fly hilser på Silkeborg

Kenneth Husum 

De danske F-16 fly markerer jubilæum med formations-flyvning

SILKEBORG Kig op mod himlen fredag formiddag kl. 10.51.

Så er der en god chance for at se et usædvanligt syn. Nemlig en formation med ti F-16 fly i 2000 fods højde.

Luftshowet skyldes, at de danske F-16 runder 40 år, og det fejrer Fighter Wing Skrydstrup med en større formationsflyvning over Danmark både formiddag og eftermiddag efter faslagt rute.

»Køreplanen« viser, at flyene passerer over Ry kl. 10.49. Lige efter bliver der vippet med vingerne over Himmelbjerget, og så bliver der efter planen hilst på Silkeborg et minut senere.

Flyene bliver kun sendt på vingerne, hvis der er vejr til, at man kan se flyene fra jorden. Da formationsflyvningen er ekstremt krævende, vil piloterne variere formationerne undervejs, oplyser flyvestationen.

På Flyvestation Skydstrup bliver jubilæet markeret med et lukket arrangement for flyvestationens ansatte og særligt indbudte med demonstrationsflyvning og et simuleret angreb på flyvestationen med op til 10 fly.

44 fly
Danmark råder over 44 operative F-16, der har fløjet ikke mindre end 335080 timer.

Flyene har været indsat i fredsbevarende missioner og i kampen mod IS og ydede sidst støtte til NATO i forbindelse med suverænitetshåndhævelse af baltisk luftrum i de sidste fire måneder af 2019.

Flyet er et såkaldt »alsidigt kampfly«, bevæbnet med 6-løbet 20 mm Gatling-kanon, bomber og missiler, produceret af Lockheed Martin, USA.