Læserklubben: Vadehavsfortællinger, arkitektur og »Sort sol«

Lone Henningsen 

Spændende udvidet dagstur til vadehavet 9. marts. Besøg i det nyrenoverede og smukke Vadehavscenter, fortællinger, middag på marskgården Klægager og jagt på naturfænomenet »sort sol« i selskab med en naturguide

På denne mandag i marts kan du blive rigtig klog på vadehavet inklusive marsklivet og dyrelivet. Du vil også have mulighed for at se det betagende naturfænomen »sort sol«, hvor tusindvis af stære danser ballet på himlen i fantastiske formationer. Frokosten spiser vi et helt specielt sted, nemlig på den gamle marskgård Klægagergård med udsigt til dige og vadehav.

Fantastisk bygningsværk
Mandag 9. marts samler Ans Bussen op i Silkeborg, Ikast og Herning mellem klokken 9.20 og 10.10. Formiddagskaffe og brød serveres i bussen, hvorefter vi kører mod Vester Vedsted ved Ribe.

Her bliver vi mødt af et smukt syn. Vadehavscentret er arkitekt Dorte Mandrups helt enestående værk, der næsten ser ud, som om det vokser op af jorden. Bygningens tagrør er anvendt både på facade, tag og undertag, og lister af robinietræ får den gamle bygning til at smelte sammen med den nye. Det er et bygningsværk, der er fuldstændig gennemtænkt og skånsomt tilpasset det flade marskland. Intet under, at det er blevet anerkendt langt uden for landets grænser.

Selvom man måske ikke har den helt store interesse for fugle, er rundvisningen på Vadehavscentret alligevel en ret fantastisk oplevelse, hvor formidling og kunstnerisk udstilling følges ad på en inspirerende måde. En spændende og lærerig gennemgang for alle.

På rundvisningen kommer vi omkring fuglelivet i Vadehavet, vadehavsfortællinger om kulturen, marskbefolkningen og hverdagslivet og sluttelig om bygningens arkitektur og tækning. Der vil også være lidt tid på egen hånd efterfølgende.

Ruths lækre landkøkken
Ved 14-tiden går turen videre sydover til Klægager, hvor en to-retters middag fra Ruths landkøkken venter os. Her på den flot renoverede marskgård fra 1857 serveres en nostalgisk middag lavet af gode råvarer og efter opskrifter, der er overleveret gennem generationer. Under frokosten fortæller digegreven Christian om stedet.

Godt mætte kører vi videre ned langs kysten via Højer til Møgeltønder, hvor naturguiden venter. Efter en kort introduktion skal vi de næste tre timer ud og finde »sort sol«. Vi jagter et magisk naturfænomen, der kan ses forår og efterår, når stære på træk samles i store flokke for overnatning. Lige før stærene går ned på jorden for natten, danner de fantastiske mønstre på himlen, der næsten formørker solen.

Det bedste sted at opleve dette er i Tøndermarsken, hvor der somme tider har været op til en million fugle i et træk. »Balletten« varer i omkring 20 minutter og ender normalt senest en time efter solnedgang, når stærene har sat sig til ro i tagrørene.

Vi kører så tæt på observationspunktet som overhovedet muligt og har som oftest en mindre gåtur (under en kilometer) frem til stedet, hvor stærene går ned.

Da vi har med levende væsner at gøre, kan der ikke garanteres »sort sol«, men idet vi har allieret os med en naturvejleder, der ved stort set alt om fuglene, er chancerne gode.

Når stærene er gået til ro, sætter vi os i bussen og kører hjemad. Friskbrygget kaffe og en sandwich venter os på hjemturen.

Forventet hjemkomst mellem klokken 22.45 og 23.45.

Prisen for denne heldagstur er for avisens abonnenter 799 kroner.

Prisen inkluderer:

Buskørsel

Formiddagskaffe og brød

Entré og rundvisning på Vadehavscentret

To-retters menu på Klægager

Eftermiddagskaffe og kage i bussen

»Sort sol«-arrangement

Sandwich