Vineventyr og vilde heste på Fyn med Læserklubben

Lone Henningsen 

Læserklubben byder på en herlig todagstur til det fynske med besøg i både Svendborg, Thurø, Tåsinge og Langeland. Vi tager på sommertur 17.-18. juni

Fyn kan noget ganske specielt. Øen i midten er lidt ligesom det midterste barn i søskendeflokken - helt sin egen. Her flyder det både med mælk og honning, produceret lokalt naturligvis, men også med pompøse herregårde, idylliske landsbyer, smuk natur og kunstnerisk kreativitet. Autentisk og behagelig, rolig og livlig. Alt dette midt i et hav, hvor man aldrig er langt væk fra noget - hverken mennesker, vand eller skønne oplevelser.

På fattiggården
Med bussen fra Skave Turistfart kører vi fra Herning, Ikast og Silkeborg onsdag 17. juni mellem klokken 06.15 og 07.00.

Kursen går mod Svendborg, og vores første fynske besøg er temmelig specielt.

I 1872 blev Fattiggården i Svendborg bygget, og det var med stor stolthed, at byen kunne åbne en, for tiden så moderne og fremsynet anstalt for alle dem, som ikke kunne klare sig selv, eller som man mente trængte til genopdragelse. Når man passerede porten til Fattiggården, blev man »indlagt«. Man mistede sine borgerlige rettigheder såsom stemmeret, ejendomsret, værgeretten over ens børn samt retten til at gifte sig. Det blev vurderet, om man var »værdigt eller uværdigt trængende«. De værdige skulle bo i Forsørgelsesanstalten, hvor man for eksempel fik lov at sove i senge med madrasser. De uværdige skulle bo i Arbejdsanstalten. Her var der tremmer for vinduerne, pigtråd på murene, og man blev opdelt i kvinder og mænd. Begge steder var der arbejdstvang.

Frem til 1961 fungerede Fattiggården som en anstalt, hvor man mistede sin frihed. Stedet var i funktion frem til 1974, hvor det blev lukket - som en »skamplet på byen«.

Samme år overtog Svendborg Kommune bygningerne og kan i dag fremvise et museum, der i den grad fortæller om det nationale forsorgsvæsen fra vugge til grav.

Fra drøm til virkelighed
Efter dette meget interessante, men nok også lidt beskæmmende besøg, skal vi have os en frokostsandwich, inden vi kaster os over noget helt andet.

Vi skal opleve et vineventyr på helt tæt hold. På Skaarupøre Vingård møder vi parret Bente og Carsten, der for mere end 25 år siden gjorde deres toscanske drøm til virkelighed. Efter devisen »når man ikke har råd til at købe et vinslot i Toscana, kan man vel bare bygge noget tilsvarende på Fyn« har de skabt sig en tilværelse som vinbønder.

I disse skønne omgivelser skal vi høre den gode historie og også smage nogle af de dejlige vine.

Herefter kører vi til det dejlige og fantastisk beliggende Hotel Christiansminde, hvor vi møder vores guide Joan Schøler, som ved alt om Sydfyn og øerne. Hun tager os med på en velkomstur med bussen rundt i selve Svendborg, til Thurø og omegn.

Med hygge og udsigt
Vel informerede kører vi tilbage til Hotel Christiansminde, hvor vi skal indkvarteres.

Senere spiser vi en herlig to-retters menu efter køkkenchefens valg.

Hotellet er stort og ligger lige ned til vandet. Her er mange hyggelige steder, hvor man kan nyde den smukke udsigt og livet generelt.

Torsdag - efter en morgenbuffet med det hele - er vi atter klar til at mæske os i flere fynske oplevelser.

Fra hotellets bådebro border vi veteranfærgen M/S Helge, der sejler os rundt i øhavet omkring Troense og Grasten. På bådebroen ved Valdemar Slot står vi af, og nu begynder en fire timer lang sightseeingtur med bus på både Tåsinge og Langeland.

Den store kærlighed
Tåsinge er kendt for sin kærlighedshistorie om Sixten Sparre og Elvira Madigan. Det er dog de færreste, der ved, at på øen har scener fra et andet berømt, dramatisk og kulørt ægteskab også udspillet sig: De sidste dønninger fra og udløbere af Christian IV og Kirsten Munks lidenskabelige ægteskab. Hør hvad der skete her og se også den idylliske sydende af øen, som kun meget få kender.

Skipperbyen Troense med sine mange bindingsværkshuse samt Bregninge Kirke med den perfekte beliggenhed, ser vi også på, inden vi kører over Siø til Langeland.

Her oplever vi den charmerende hovedstad, Rudkøbing, fiskeribyen Bagenkop, naturområdet med de vilde heste og meget andet.

Langeland er som at træde ind i en gammel film, og man venter egentlig bare at se Poul Richardt komme fløjtende med hatten på sned.

Vi spadserer rundt i slotsbyen Tranekær, som er ganske enestående - bygget for flere hundrede år siden og skulle minde om et tysk fyrstedømme.

Hen på eftermiddagen siger vi farvel til guiden og bevæger os hjemad mod vores egne »breddegrader«.

Prisen for denne tur er for avisens abonnenter 2345 kroner per person i dobbeltværelse. Eneværelsestillæg er på 200 kroner.

Prisen inkluderer:

Buskørsel

Morgenkaffe og rundstykker

Rundvisning og entré på Fattiggården

Frokostsandwich

Udflugtsprogram i selskab med lokalguide

Sejltur med M/S Helge

To-retters menu på Hotel Christiansminde i Svendborg

Overnatning på Hotel Christiansminde

Morgenbuffet

Smør-selv-madpakker