Silkeborg Kommune hjælper andre kommuner med værnemidler

Kenneth Husum 

Silkeborg Kommune kom tidligt i gang med at etablere et lager af værnemidler med ansigtsmasker, forklæder og håndsprit

SILKEBORG Silkeborg Kommune kan lige nu hjælpe andre kommuner, som er i fare for at løbe tør for værnemidler, der har så stor betydning for indsatsen mod coronavirus.

Foreløbig har Silkeborg Kommune sendt 2000 engangsforklæder til Samsø Kommune. Flere andre kommuner efterspørger også i øjeblikket værnemidler fra Silkeborg Kommune.

Lægemiddelstyrelsen koordinerer overordnet lagrene af værnemidler i Danmark. To gange om ugen optæller hver kommune sit depot af værnemidler og sender optællingen til Lægemiddelstyrelsen. Når en kommune mangler værnemidler, henviser Lægemiddelstyrelsen dem til en kommune, som muligvis har tilstrækkeligt med værnemidler til at dele ud af dem.

Silkeborg hurtigt ude
Når Silkeborg Kommune kan hjælpe andre steder, skyldes det en række tidlige initiativer for at sikre, at kommunen ikke skulle løbe tør for værnemidler.

Der er blandt andet etableret et lager af værnemidler ved at indsamle kommunens værnemidler fra smådepoter rundt omkring på plejecentre, institutioner, skoler og andre af kommunens omkring 400 ejendomme. Kommunen har også indsamlet værnemidler fra private virksomheder, som har været hjælpsomme. Erhvervsskolen College 360 har indsamlet en stor mængde engangshandsker, beskyttelsesmasker og andre værnemidler til kommunen.

Alle værnemidlerne er samlet i et fælles depot, hvorfra udlevering koordineres af Silkeborg Hjælpemiddelcenter.

Der er også i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens anbefalinger indført nye retningslinjer for, hvornår medarbejderne må bruge værnemidler, så de ikke bliver brugt unødvendigt og stadig har høj patientsikkerhed og hygiejne.

Mange private virksomheder i Silkeborg har meldt ind, at de er i stand til at omstille deres produktioner og levere manglende værnemidler. Disse virksomheder bliver henvist til Aarhus Kommune, som har fået til opgave at stå for indkøb af værnemidler til Region Midtjylland den kommende tid.

Generelt er hjælpsomheden og imødekommenheden stor. Eksempelvis har Rotary Galten/Låsby netop doneret 2000 mundbind hos Silkeborg Hjælpemiddelcenter.