Åbner lørdag: Kirkebys første malerier

Ny udstilling på Museum viser for første gang koblingen med Kirkebys tidlige skitser og kunstneren første malerier

SILKEBORG Museum Jorn åbner lørdag en udstilling, der går bagom Per Kirkebys første malerier og giver en sjælden indsigt i Kirkebys kunstneriske udgangspunkt.

Per Kirkeby er en af danmarkshistoriens mest indflydelsesrige kunstnere. Han er kendt for sine abstrakte naturfortolkninger og sit engagement i Eks-skolen. De færreste kender dog Kirkebys tidligste malerier. Det vil Museum Jorn med denne udstilling råde bod på.

Museum Jorn har i dag en af de førende Kirkeby-samlinger i landet. I 2016 donerede Per Kirkeby og kunstmuseet Aros Aarhus nemlig Per Kirkebys personlige arkiv til museet. Kirkeby-arkivet er skabt af kunstneren selv, og det giver en enestående indsigt i hans kreative processer og tankesæt fra ide til skitse til færdigt værk.

Der udover har Museum Jorn de allerførste malerier, som Kirkeby lavede i studietiden. Og det er dette, der nu bringes i spil på udstillingen, fortæller museumsinspektør Christian Kortegaard Madsen.

- Museet har store mængder af skitser, logbøger og fotografier, som Kirkeby selv har taget på sine ekspeditioner til for eksempel Grønland i 1950’erne. Det er materiale, hvis indflydelser kan spores direkte i malerierne fra begyndelse af 1960’erne. De koblinger har aldrig tidligere været foretaget i udstillingssammenhæng, siger han.

Udstillingen kan ses til årets udgang.

kloch