Minister: Brug mundbind i Silkeborg

SILKEBORG Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) siger på et pressemøde mandag, at der nu er særligt fokus på Silkeborg Kommune, hvor der nu indføres påbud om at bære mundbind i offentlig transport. Dermed får Silkeborg samme påbud som i Aarhus. Desuden gælder kravene om mundbind også i blandt andet Skanderborg og Favrskov Kommuner.

- Derudover kommer en konkret anbefaling om brug af mundbind i indkøbscentre og supermarkeder i Silkeborg, siger sundhedsministeren og fortsætter:

- Ja, der er grund til bekymring, og der er ikke mindst grund til handling hurtigt, siger han.

I Ringsted er der 27 konstaterede smittede i sidste uge, 42 i Silkeborg, 341 smittede i Aarhus.

- Vi har skærpet opmærksomhed i fem byer i alt. Silkeborg, Glostrup, Nyborg, Solrød og Sorø, siger sundhedsministeren.

Annette Lykke Petri, der er konstitueret direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed, oplyser, at myndighederne de seneste dage har arbejdet hårdt på at opspore og inddæmme den opblussende coronasmitte i Silkeborg.

- Vi har været i tæt kontakt med de smittede personer for at finde frem til smittekilderne, siger hun.

Anette Lykke Petri oplyser, at der mandag morgen var konstateret 17 flere smittede borgere i Silkeborg, end dagen før. Der er tale om en meget høj smittespredning, fortæller hun.

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser, at den via det omfattende opsporingsarbejde har en ret sikker viden om, hvordan smitten har kunne sprede sig så voldsomt i Silkeborg.

Den øgede smittespredning »hænger sandsynligvis sammen med udbruddet i Aarhus«, siger den konstituerede direktør. Hun fortæller, at hvor smittespredningen i Aarhus er sket i flere lokalområder, så er spredningen i Silkeborg afgrænset til et bestemt område.

Der er tale om Resedavej/Lupinvej, hvor der de seneste dage har været opstillet et mobilt testcenter.

Anette Lykke Petri oplyser, at udbruddet i Silkeborg ligesom i Aarhus har et »etnisk islæt«. I Aarhus tilhører en del af de smittede det somaliske mindretal.

Magnus Heunicke siger desuden på pressemødet, at man ikke kan afvise, at der kommer »yderligere tiltag«. Han understreger dog, at man roligt kan tage til Østjylland, selv om smittetallene er steget.

- Det kræver bare, at vi alle i hele samfundet overholder retningslinjerne, siger han.