Forskere leder efter unge

SILKEBORG De unge er den aldersgruppe, hvor flest føler sig ensomme. Det viser en ny analyse af ensomhed i Danmark.

Nu vil et stort projekt i Silkeborg, der skal skabe nye fællesskaber, sætte stemmer på tallene.

Netop nu inviterer forskere unge, som savner venskaber, føler sig isoleret og har erfaringer med ensomhed til at fortælle om deres erfaringer.

De unge får tilsendt en »kulturel probe«, som er en pakke med små stemningsfulde opgaver, der tilskynder dem til at se og tænke over deres hverdag på nye måder. Som en del af undersøgelsen inviteres de unge til at fortælle om, hvilken betydning de sociale og fysiske begrænsninger, der er opstået som en konsekvens af coronakrisen, har på oplevelsen af at være ensom.

Foreløbig er proben flyttet ind hos fire unge i Silkeborg, og endnu 16 prober står klar til at blive sendt af sted.

- Den viden, vi har om ensomhed blandt unge, har vi hovedsageligt fra spørgeskemastudier og registerforskning, der meget entydigt viser, at ensomhedsproblematikker netop i denne gruppe er i stigning. Men der er brug for, at vi får hverdagsliv og stemmer på de mange tal. Der er brug for kvalitative undersøgelser af, hvordan ensomhed opleves i forhold til »at høre til«. Hvad betyder det at mangle venner og fællesskaber, og hvordan opleves ensomhed i et ungdomsliv? Det vil vi gerne tættere på at forstå, siger seniorforsker Berit Kjærside Nielsen. kh