Vaccine på vej: Silkeborg skal have et vaccinationscenter klar inden jul

Brian Holst 

Silkeborg får et af syv planlagte vaccinationscentre i Region Midt

SILKEBORG Vaccinationerne mod coronavirus er på vej til Danmark, og Silkeborg får et af regionens syv vaccinationscentre, der skal sørge for, at en stor del af silkeborgenserne bliver vaccineret.

Det bekræfter hospitalsdirektøren i Region Midt, Ole Thomsen.

- Jeg kan bekræfte, at Silkeborg får et vaccinationscenter. Og jeg kan også bekræfte, at det bliver på Jehovas Vidners stævneplads i Gødvad. Jeg har netop fået oplyst, at centret skal være klar inden jul. Derfor forventer jeg, at vi går i gang med at etablere det i løbet af de nærmeste dage fortæller Ole Thomsen.

Han ved ikke, om det bliver med telte eller pavilloner. Men han forventer, at centret kommer til at ligge i Gødvad i nogle måneder.

Ifølge de seneste oplysninger vil Danmark kunne begynde at vaccinere inden den 27. december, hvis vaccinen godkendes. Det er dog endnu uvist, hvornår man begynder at vaccinere i Silkeborg.

- Det er svært at sige nu. Det afhænger af, hvor mange vaccinationer, vi får i regionen - og hvornår vi får dem. Men jeg garanterer, at vi er helt klar til at vaccinere, når vi får vaccinen, siger Ole Thomsen.

Det bliver først hospitalerne og de 40.000 beboere på landets 933 plejecentre, der som de første får tilbudt vaccinationerne, fordi de er i en særlig risikogruppe. Sundhedspersonalet hører også til gruppen, der først får tilbudt vaccinationerne. Selve injektionerne kommer til at foregår på hospitalerne og plejecentrene, mens borgerne i eget hjem kan vaccineres på vaccinationscentrene. Det forventes, at vaccinationerne på et senere tidspunkt fordeles til de praktiserende læger.

Silkeborg Kommune er klar
I første omgang er det svagere borgere, der får tilbudt vaccinationen. Og de skal først og fremmest fragtes til vaccinationscentret af pårørende. Kan det ikke lade sig gøre, stiller Silkeborg Kommune hjemmeplejerne til rådighed som transportører. Borgere, der får praktisk og personlig hjælp, får tilbud og information om vaccination i e-boks eller per brev.

I Silkeborg Kommune er man i fuld gang med at gøre klar til vaccinationerne.

- Vi er blandt andet i gang med at indhente såkaldte »interessetilkendegivelser« på plejecentrene, i hjemmeplejen og på sociale institutioner for at finde ud af, hvem der vil have vaccinen, siger kommunikationschef Hans Mogensen.

Silkeborg Kommune holder i disse dage dagligt et vaccinationskoordineringsmøde med repræsentanter fra blandt andet sundhed- og omsorgsafdelingen, plejecentrene og socialafdelingen.

- Der er en masse koordineringsarbejde. Men vi er klar til at vaccinere, når vaccinerne er her, slår Hans Mogensen fast.