Sløj start for vaccinationscenter i Silkeborg: Borgere er ikke blevet indkaldt

Brian Holst 

I dag er man klar til at gå i gang med at vaccinere på Silkeborgs nye vaccinationscenter i Gødvad. Men der er sket en fejl. Borgerne er ikke blevet indkaldt

GØDVAD Grundet fejl hos Statens Serum Institut (SSI) er borgere i Silkeborg og hele Region Midtjylland ikke indkaldt til vaccination.

Tirsdag er Danmark begyndt at vaccinere borgere uden for plejehjem, og sådan skulle det også have været i Silkeborg. Men i hele Region Midtjylland er det ikke gået efter planen.

De tusindvis af borgere, som skulle vaccineres tirsdag, onsdag og torsdag, er nemlig slet ikke blevet indkaldt, skriver Aarhus Stiftstidende. Vaccinerne er ellers ankommet, og personalet er klar til at vaccinere på syv centre i Aarhus, Horsens, Silkeborg, Randers, Viborg, Herning og Holstebro.

Lederen af centret i Silkeborg, oversygeplejerske Ann Bossen Herling, oplyser, at der i dag er ca. 96 tider til rådighed for vaccination på vaccinationscentret i Silkeborg.

- Men på grund af de manglende indkaldelser har vi valgt at afsætte ca. halvdelen af tiderne i dag (tirsdag) til frontpersonale i sundhedsvæsenet, så vaccinerne bliver ikke spildt. Derudover holder vi den anden halvdel af tiderne åbne til de borgere, som finder ud af, at de faktisk kan booke en tid via vaccine.dk. Og det er vel at mærke de borgere, der på et tidspunkt har modtaget en invitation i e-boksen, siger Ann Bossen Herling.

I Silkeborg oplyser kommunikationschefen i Silkeborg Kommune, Hans Mogensen, at der er ca. 700 borgere i kommunen, som skulle have været med i den første runde på vaccinationscentret på Jehovas Vidners stævneplads i Gødvad. Det er de borgere, der er over 65 år, bor i eget hjem og modtager både praktisk hjælp og personlig pleje fra kommunen. Ud af de 700 borgere har 91 procent tilkendegivet, at de vil vaccineres, forklarer Hans Mogensen.

Foran tidsplanen
Ifølge regionsrådsformand Anders Kühnau (S) ligger fejlen omkring den manglende indkaldelse hos Statens Serum Institut (SSI).

- Alt er gjort klart - nu mangler vi blot borgerne. Der er sket en fejl hos Statens Serum Institut. Instituttet har på grund af en teknisk fejl ikke fået informeret de borgere, som skulle vaccineres, i e-boks. Der vil stadig være nogen, der selv finder ned til vaccinationscentrene. Men det er klart, at der er risiko for, at personalet ikke får nok at lave. Heldigvis er vi lidt foran vores egen tidsplan, siger Anders Kühnau til Aarhus Stiftstidende.

Han tør ikke sige, hvor mange dage vaccinationsprogrammet mister på grund af fejlen.

Ifølge Anders Kühnau er årsagen til fejlen, at SSI ikke har fået indlæst de lister over borgere, som det har fået tilsendt fra kommunerne, der har anvist borgere til vaccination.

Statens Serum Institut (SSI) oplyser til Aarhus Stiftstidende, at man er ved at undersøgen sagen med henblik på at forklare, hvad der er sket.