Klar til nye lyntest i Silkeborg

Peter A. Sørensen 

Region Midtjylland og kommuner er klar med hurtigtest fra mandag

SILKEBORG Aftalen er underskrevet. Fra mandag er det SOS International A/S, der leverer hurtigtest til brug i de 19 kommuner i Region Midtjylland.

Nu venter der kommuner og region et stort arbejde med at sikre, at tilbuddet når frem til de befolkningsgrupper, myndighederne har prioriteret.

Det er Sundheds- og Justitsministeriet der løbende beslutter, hvordan prioriteringen af test skal foregå. For kommuner og regioner ligger den store opgave nu i at løse praktiske forhold.

- Vi ønsker, at det skal være så enkelt som muligt at blive hurtigtestet for COVID-19, og den succes er betinget af et tæt og godt samarbejde mellem kommuner, region og leverandøren, siger Anders Kühnau (S), der er formand for regionsrådet i Region Midtjylland.

Region og kommuner er sammen med leverandøren i fuld gang med at planlægge indsatsen i de kommende uger. Størstedelen af hurtigtestene bliver tilbud om mobil-test, som flytter rundt til fx kommunale institutioner, virksomheder og pop-up test for borgere m.v.

De resterende hurtigtest bruges på faste teststeder, der har offentlig adgang for borgerne. I Silkeborg bliver det igen i Sydby Hallerne.

- Generelt bliver det kommunernes opgave løbende at justere testindsatsen i forhold til forskellige personalegrupper, herunder eget sundhedspersonale. Kommunerne er derfor i fuld gang med at sammensætte de prioriteringslister, der bliver grundlag for testbilernes ruter. Her er kommunerne underlagt en national prioritering af hvilke personalegrupper og i hvilken rækkefølge hurtigtest kan tilbydes, siger formand for Kommune Kontaktrådet i Region Midtjylland, Torben Hansen (S), borgmester i Randers.

Mangler skal løses i fælleskab

- Planlægningen af testindsats er omfattende, og det går lige nu stærkt for vi kan være klar til næste uge. Vi har sammen en stor fælles opgave, og en opgave som vil ændre sig løbende i takt med genåbning og lokale behov. Jeg er derfor meget tilfreds med det tætte samarbejde vi har med kommunerne om at få løst opgaven, siger Anders Kühnau.

Det tilstræbes, at der bliver mulighed for hurtigtest i alle kommuner.