Gymnasieelever jagter fremtidens hjernemedicin

Kenneth Husum 

SILKEBORG Elever fra Silkeborg Gymnasium deltager i konkurrencen Drughunters, som handler om at komme med ideer til nye typer behandlinger af sygdomme, som rammer hjernen. Drughunters arrangeres årligt af medicinalvirksomheden Lundbeck og skal vække gymnasieelevernes interesse for hjerneforskning.

I øjeblikket arbejder gymnasieeleverne fra Silkeborg Gymnasium med molekyler, neuroner og hjerneceller. De er nemlig på jagt efter fremtidens hjernemedicin mod sygdomme såsom Alzheimers og Parkinsons, som led i den landsdækkende faglige konkurrence Drughunters.

Fra Silkeborg Gymnasium har 24 elever i klassen 2.W bioteknologi som et af deres hovedfag, men Drughunters giver et realistisk billede af, hvordan bioteknologi kan anvendes i praksis. Konkurrencen er nemlig stillet af medicinalvirksomheden Lundbeck, der til dagligt forsker i og udvikler medicin til at behandle hjernesygdomme.

Siden december har gymnasieklasser i hele landet kunne arbejde med deres ideer til ny forskning, og konkurrencen kulminerer med en finaledag, hvor de bedste ideer skal præsenteres for forskere fra Lundbeck. Tidligere år har eleverne bag de bedste ideer fået en tur til Lundbeck for at præsentere for forskerne, men i år afholdes finaledagen virtuelt pga. COVID-19.

- Vi er rigtig glade for interessen for Drughunters hos gymnasieeleverne. Mere end 1.000 elever deltager, og det er faktisk på et utrolig højt niveau, som eleverne år efter år præsenterer. Der er helt klart ideer, som også kan inspirere os i vores arbejde, siger Johan Luthman, koncerndirektør for Forskning og Udvikling hos Lundbeck.

Det er fjortende år i træk, at Lundbeck afholder Drughunters-konkurrencen. For Lundbeck er formålet med konkurrencen både at lære eleverne om hjernen og pirre elevernes nysgerrighed for forskning.