Lilholt fejrer Tollundmanden med ny sang

Kenneth Husum 

Lars Lilholt har lavet sang om den gådefulde mosemand på Museum Silkeborg

SILKEBORG Sidste år var det 70 år siden, at Tollundmanden blev fundet, og jubilæet bliver nu fejret med forsinkelse af Lars Lilholt, der har skrevet en ny sang om det verdensberømte moselig på Museum Silkeborg.

- Eller rettere. Han har skrevet en sang, som tager udgangspunkt i alle de spørgsmål, der dukker op når man kigger ind i ansigtet på den 2400 år gamle mand. »Sig os nu hvad du hed, der er så lidt vi ved!«. Mon ikke mange har tænkt netop det eller noget lignende, når de har stået foran Tollundmanden og kigget på hans gådefulde, fredsommelige smil, skriver Museum Silkeborg i en pressemeddelelse.

Tollundmanden, har det med at anslå de mere eksistentielle strenge i dem, der møder ham. Man kan næsten ikke lade være med at tænke over livet og døden, og at man selv kun er her en tid og er en del af en kæde, der strækker sig langt tilbage i tid og som vil fortsætte længe efter, at vi selv er borte og glemt, konstaterer Museum Silkeborg.

Om det lykkes Lars Lilholt at fravriste den tavse mose-mand med buddhasmilet nogle svar og finde ud af hvem han var, kan man høre 21. april, hvor »Sig os nu hvad du hed«, bliver frigivet, og hvor det samtidig er muligt at høre sangen og se den tilhørende musikvideo.

Desværre kan man ikke høre den live, eller se Lars Lilholt selv spille den på Museum Silkeborg, men man kan nyde sangen som indgår i den nye udstilling på museet. Desuden vil man kunne høre sangen på www.museumsilkeborg.dk eller på www.larslilholtband.dk

Lilholt har før lavet sange med et historisk tema. Mest kendt er nok sangen Hvidsten Kro, der beskriver Hvidsten-gruppens modstandskamp og forfærdelige endeligt under den tyske besættelse 1940 – 45. Men også Jens Langkniv, der handler om landevejsrøveren, der huserede på Daugbjergegnen i 1600tallet, Danmarks Killing Fields om slaget i 1864 og Gudenflodens Dronning, der en hyldest til endnu en kendt silkeborgenser, nemlig hjuldamperen Hjejlen, hører hjemme i den kategori.