Sejr i topbrag sender SIF snublende tæt på Superligaen

Mathias Hove Andersen 

Jublen kan snart bryde løs i Søhøjlandet. SIF har halvlandet ben i Superligaen efter 2-0-sejr over Esbjerg

FODBOLD Silkeborg IF tog et syvmileskridt mod Superligaen torsdag aften, hvor de nærmeste forfølgere fra Esbjerg fB blev besejret med 2-0 foran 2224 tilskuere på Jysk Park.

SIFerne spillede sig dermed op på førstepladsen i 1. division, hvor de to øverste hold rykker op, og inden de fire sidste runder har SIFerne 10 point at give af til Esbjerg på tredjepladsen.

Indledningen var en rodet omgang med boldtab fra begge mandskaber, og publikum måtte vente tålmodigt på den første chance. Den opstod i det 11. minut, hvor Nicolai Vallys sendte Magnus Mattsson af sted i en kontra. SIF-anføreren tog et træk ind i banen forbi gæsternes Kasper Pedersen, men i målet kunne Esbjerg-keeper Mads Kikkenborg vifte bolden forbi målet.

Vestjyderne viste tænder 10 minutter senere med kampens hidtil største mulighed. Pyry Soiri, der tidligere har været til prøvetræning i SIF, sendte en præcis aflevering ind i feltet, hvor Kjartan Finnbogason trak forbi Gustav Dahl med et hurtigt touch. SIFerne slap dog med skrækken, for som så mange gange før var Patrik Gunnarsson en sikker sidste skanse, og målmanden diskede op med en flot parade.

Den efterfølgende periode var blottet for højdepunkter, men med et kvarter til pausen begyndte SIF for alvor at sætte sig på begivenhederne. Først fik Rasmus Carstensen blokeret en afslutning i feltet efter et par gode træk, og efterfølgende sendte Mads Kaalund et fladt langskudsforsøg lige forbi mål.

Rigtig farligt blev det først i det 34. minut, hvor hjemmeholdet fastholdt presset efter et frispark ved Esbjerg-feltet. På det efterfølgende indlæg headede Nicolai Vallys bolden på overliggeren, og få øjeblikke senere opstod en ny mulighed til Nicolai Vallys, som igen testede tværribben med en ekvilibristisk afslutning.

Frem mod pausen havde værterne flere lovende muligheder, men dødvandet blev ikke brudt, og ved pausen var stillingen fortsat 0-0. Det resultat kunne hjemmeholdet være bedst tjent med, og fra anden halvlegs start reagerede Esbjerg ved at sende Joni Kauko på banen i stedet for Mads Larsen.

Gæsterne kunne kun bruge en sejr, og tre minutter efter pausen var Kjartan Finnbogason tæt på at åbne scoringen. Joni Kauko headede bolden ned foran målræven, der afsluttede resolut, men med en anelse besvær fik Patrik Gunnarsson bolden forbi den ene stolpe.

SIF havde god tålmodighed på bolden, og i den efterfølgende periode blev Esbjerg holdt fra fadet. Cheftræner Kent Nielsen lignede ikke en mand, der ville spille på uafgjort, og med en halv time tilbage blev Sebastian Jørgensen sendt på banen i stedet for Mads Kaalund.

Den indskiftning fik afgørende betydning, for få minutter senere spillede indskifteren Magnus Mattsson fri i feltet med en perfekt pasning, og SIF-anføreren blev kantet af Rudolph Austin. Kampens dommer, Chris Johansen, pegede på pletten, og Magnus Mattsson scorede sikkert til 1-0 med en flad afslutning fra 11 meter.

I forbindelse med straffesparket blev Rudolph Austin udvist med sit andet gule kort. Bagud 1-0 og reduceret til 10 mand var Esbjerg på en nærmest umulig opgave.

Dødsstødet blev sat ind i det 76. minut, hvor Rasmus Carstensen sendte et præcist indlæg ind i panden af Nicklas Helenius, der headede SIF på 2-0. På tribunerne kvitterede flere fans med superligatilråb, der fortsatte længe efter slutfløjtet.

I det 80. minut kunne det være blevet 3-0, da Magnus Mattsson fik en helt fri skudmulighed i feltet, men kaptajnen tordnede kuglen langt over Esbjerg-målet. Det blev således ved de 2-0, selvom SIF pressede yderligere på i slutfasen med indskiftninger af Alexander Lind, Wessam Abou Ali og Nicklas Røjkjær.

Førstepladsen er på spil i næste runde, hvor Viborg FF, der p.t. har spillet en kamp mindre, venter på udebane. Kampen spilles i domkirkebyen på onsdag, men allerede mandag aften kan oprykningen blive en realitet, hvis Esbjerg smider point hjemme mod Fredericia.