Opfordring fra biblioteket: Sæt ord på en særlig tid

Alle borgere i Silkeborg Kommune opfordres til at deltage i litteraturprojekt med deres personlige fortælling om at være dansker i en coronatid

THEM/SILKEBORG Mange har gennem det seneste år været mere eller mindre isolerede med deres tanker og er af den grund måske nået til nye erkendelser eller har fået en anden opfattelse af verden.

Det vil det regionale litteraturprojekt Dekameron 2021 sætte fokus på.

Silkeborg Bibliotekerne inviterer alle borgere i kommunen til at give deres personlige bud på, hvordan det har været at være dansker i 2020/2021. De personlige historier skal gerne være korte og formidles enten på skrift eller video. Den skrevne historie må fylde maksimalt en side, mens en video ikke skal vare længere end et minut.

Vil man deltage, skal Silkeborg Bibliotekerne have fortællingen senest 31. maj.

Blandt de indleverede historier bliver 10 udvalgt og skrevet sammen af en lokal forfatter.

De 10 udvalgte historier bliver herefter taget med til en særlig aften, hvor skribenterne kan møde forfatteren til en middag på Toftebjerg - Them Bibliotek og Medborgerhus. Middagen finder sted tirsdag den 15. juni, hvor historierne skal videreudvikles til en litterær tekst, der kan indgå i et fælles regionalt værk med 10 forfattere og 100 historier.

Dekameron foregår nemlig ikke kun i Silkeborg. Forfattermiddagene finder sted under den internationale litteraturfestival »Literaturexchange«, der afvikles 10.-20. juni i Aarhus. I alt vil 10 forfattere mødes med historieskriverne til middag 10 forskellige steder i Region Midtjylland.

- Vi har valgt at sætte en forfatter og 10 historieskrivere stævne over middage i 10 byer i regionen under festivalen. Vi synes, det er et spændende koncept, som vi forventer os meget af. Vi afvikler middagene i samarbejde med 10 kommuner i regionen, og de er værter for middagene, fortæller en af initiativtagerne Pia Buchardt.

Der vil fra alle middagene blive streamet oplæsninger, og forfatteren sætter ord på nogle af teksterne.

- Det sker for at give et indblik i projektets maskinrum, som er mødet mellem forfatteren og historieskriverne og deres arbejde med teksterne, siger Pia Buchardt.

På Silkeborg Bibliotekerne glæder litteraturformidler Anne Juul Andersen sig meget til at se, hvad borgerne kommer med.

- Jeg ved, at der er masser af gode historier derude om livet under coronaepidemien. Jeg håber, at mange silkeborgensere har lyst til at dele stort som småt fra deres dagligdag og bidrage til den mangfoldige fortælling, der indsamles i løbet af Dekameron-projektet. Det er helt unikt, at vi med dette projekt rammer tidsånden spot on og med litteraturen udtrykker, hvordan Silkeborg har oplevet karantænen, isolationen og coronaepidemien, siger hun.

De 100 historier udgives til efteråret i en antologi om en hel speciel tid i verdenshistorien, hvor corona pludselig vendte op og ned på alles hverdag. mette