Advarsel fra skraldemænd: Pas på tryk-flasker i affaldet
Gasflasker og trykbeholdere risikerer at eksplodere i skraldebilerne
SILKEBORG Silkeborg Forsyning går nu ud med en advarsel om, at gasflasker og spraydåser i restaffald eller plast/metal kan risikere at sætte ild til affaldet i skraldebilerne.
I tirsdags udbrød der brand i affaldet i en af HCS’ renovationsbiler, der henter affald for Silkeborg Forsyning.
Chaufføren forhindrede, at branden spredte sig til hele bilen ved at tømme affaldet ud på asfalten. Midtjysk Brand & Redning slukkede branden, og der skete kun små skader på bilen.
Branden opstod sandsynligvis, fordi der er kommet farligt affald i form af trykbeholdere, som eksempelvis en spraydåse eller en lille gasflaske, i en affaldsbeholder et sted på ruten.
- Vi oplever desværre, at enkelte kunder ikke er klar over, at spraydåser og andre trykbeholdere er farligt affald og skal afleveres på genbrugspladsen, siger Erich Beck, der er projektleder i Silkeborg Forsyning.
- Det er potentielt rigtig farligt, da den type affald kan eksplodere inde i skraldebilen og antænde en brand. Det er det, vi vurderer, der er sket her, siger han.
Problemet er, at skraldebilen maser affaldet sammen for at kunne have plads til mere. Under komprimeringen kan trykbeholderne revne og eksplodere.
Især de små gasflasker, der for eksempel bruges til at starte grillen med, havner i stigende grad i beholderne til genanvendelse ude ved affaldskunderne.
Tryk på flødeskumsdåsen
Silkeborg Forsyning oplever, at det både er i beholderen med restaffald og i plast/metal-beholderen, at der kommer spraydåser og andre trykbeholdere. Og mange af dem består jo også af metal og plast, så det er måske der, at misforståelsen opstår.
- En dåse med flødeskum ser jo harmløs ud, men nogle af dem indeholder et tryk på otte bar. Det er mere end dobbelt så meget som i et bildæk. Så der er virkelig tryk på, når de eksploderer. Og hvis det sker i nærheden af brandbart materiale, som en skraldebil jo er fuld af, så har vi balladen, siger Erich Beck.
- Selvom de her spraydåser og trykbeholdere består af metal og plast, så skal de altså ikke smides ud som metal og plast, men afleveres på genbrugspladsen som farligt affald, siger han. Trykbeholdere afleveret på genbrugspladsen som farligt affald bliver sendt til genanvendelse. I 2020 indsamlede borgerne i Silkeborg Kommune næsten 20 ton trykbeholdere af forskellige typer.
Flaskerne bliver suget tomme, metal og plast bliver skilt fra hinanden og bliver smeltet om, så det kan bruges igen i nye produkter.