Silkeborgs private haver bliver mere vilde

Søren Nielsen 

109 lokale haveejere har besluttet sig for at komme trængte vilde bier og sommerfugle til undsætning. Det er med til at øge biodiversiteten i kommunen

SILKEBORG Hele 315.000 kvadratmeter lokale haver er nu på vej til at blive omdannet til de såkaldte vilde haver, hvor naturen får frit spil.

Det oplyser Danmarks Naturfredningsforening, der i øjeblikket kører en stor kampagne for at øge private haveejeres interesse i at øge biodiversiteten.

Selv om det kan lyde enkelt, så kræver det en indsats og viden at opbygge en vild have. Derfor står Naturfredningsforeningen klar, hvis man ønsker at gøre haven vildere.

- Mange går og drømmer om en vildere have, men mangler konkret viden om, hvad vores vilde bier, sommerfugle og biller lever på og af. Blandt vores 5.500 tilmeldte haver ønsker flest inspiration til, hvordan man laver kvashegn og flotte blomsterenge. I verdens mest opdyrkede land mangler insekterne i den grad gode levesteder, men en have kan faktisk hurtigt blive et hotspot for insekter, fugle, harer og pindsvin. Vi står klar til at hjælpe alle, uanset om man omlægger dele af haven omkring parcelhuset, sommerhuset eller den ene ende af altanen, fortæller seniorprojektleder i Danmarks Naturfredningsforening, Simon Leed Krøs.

Silkeborg Kommune er netop nu med i Miljøstyrelsens projekt for at skabe mere vild natur.

Det er et toårigt projekt, hvor forskellige indsatser skal være med til at øge biodiversiteten. Her tæller de lokale haver også med i den samlede opgørelse.

- Silkeborg Kommune ligger lunt i svinget til at blive blandt de vildeste kommuner i landet med så stor opbakning fra borgere, som vil hjælpe biodiversiteten i egen have. Jo flere kvadratmeter vi får omdannet til natur, desto større pusterum giver vi vores dyreliv, som vi ved, søger ind mod byerne. Derfor er det vigtigt, at så mange som muligt slipper hele eller dele af haven fri, siger Simon Leed Krøs.