Ny metode kan gøre mælk og ost mere klimavenlig

Jakob Munk Schmidt 

Them Andelsmejeri deltager i testforsøg, som støttes af Landbrugsstyrelsen

THEM I fremtiden kan ost og andre mejeriprodukter blive mere miljørigtige og med endnu mere smag.

Netop nu tester Them Andelsmejeri ny teknologi med ultraviolet lys - en metode som ifølge producenten sikrer, at mejerierne opnår produkter af høj kvalitet.

Den nordjyske virksomhed Lyras A/S har udviklet løsningen som et muligt alternativ i fremtiden til klassisk pasteurisering, hvor mælken opvarmes til godt og vel 72 grader.

Torben Aariis er direktør på Them Andelsmejeri, og har forklarer, at det dels handler om bæredygtig udvikling dels om produktudvikling af fremtidens oste, når den lokale virksomhed har valgt at gå med i testforsøget.

- Det er en energieffektiv måde, hvormed man kan fjerne de uønskede bakterier i mælken. Energiforbruget ved metoden er væsentlig lavere i forhold til de kendte teknologier, vi bruger i dag, siger Torben Aariis.

- Vi har allerede gode indikationer på, at pasteurisering med ultraviolet lys kan erstatte den traditionelle metode uden at gå på kompromis med kvaliteten, så der ligger et kæmpe potentiale i energibesparelse og venter, siger Torben Aarris.

Metode med 15 år på bagen
Ifølge en pressemeddelelse fra Landbrugsstyrelsen kan man med ultraviolet lys spare 90 procent af energien i forhold til klassisk pasteurisering af mælk, hvor mælken bliver varmet op til 72 grader i mindst 15 sekunder.

Den metode er blevet brugt i mere end 150 år, men med den nye måde bliver bakterierne i stedet dræbt af UV-lyset. Varmepasteurisering er fortsat et myndighedskrav, men direktøren fra Them Andelsmejeri ser perspektiver i den nye metode.

- Langsigtet det rigtigt spændende, for jo mere skånsomt vi kan behandle mælken i de processer, vi har i vores processer i mejeriet, jo bedre kan vi populært sagt passe på gode ting som enzymer og proteiner, der er i mælken. Det medvirker til den gode smag og til lige netop den smag, som vores mejerister gerne vil ramme. Det vil sige, at det her er noget, som vi vil kunne bruge det her i vores udviklingsarbejde af nye smage. Mejerister og andre fagfolk hos os synes, at det her er rigtig, rigtig interessant, fastslår Torben Aariis.

- Nu skal projektet undersøge og skaffe de nødvendige data, så myndighederne forhåbentlig kan godkende metoden på lige fod med varmepasteurisering, lyder det fra Landbrugsstyrelsen, hvorunder »Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram« støtter projektet med 6,7 millioner kroner.

Projektet løber frem til udgangen af 2023, og forsøget skal være med til at bringe ny viden og føre teknologien videre.