Klimavalgmøde: SF venter og ser, hvem der byder sig til som bedste klimaborgmester

Hans Krabbe 

Klimaet er højt på silkeborgensernes dagsorden - det gav intenst valgmøde på avisen

SILKEBORG Det med afstand næstvigtigste spørgsmål, som de lokale politikere bør tage sig af, er det om klimaet, miljøet og naturen.

Det viser en ny meningsmåling, lavet for Danmarks Naturfredningsforening af Epinion. Den dokumenterer, at kun spørgsmålet om ældrepleje vægtes højere af borgerne over en bred kam lige nu.

På den måde blev torsdagens velbesøgte valgmøde på Midtjyllands Avis med den lokale afdeling af DN som arrangør et aktuelt spejl af meningsmålingen. Over 60 fremmødte sørgede sammen med et veloplagt panel af lokale politikere nemlig for et intenst og fyrigt valgmøde, som slog fast, at miljø- og naturspørgsmål i et politisk perspektiv er heftigt stof. Og at det er emner, mange engagerede mennesker går op i med liv og sjæl.

- Jeg tænker, vi er enige om målet: Mere og bedre natur i Silkeborg Kommune. Men vi er nok mere uenige om, hvordan vi så når derhen, konkluderede Venstres Susanne Jacobsen efter den indledende runde fra repræsentanterne for otte af de partier, der stiller op til KV21.

SF afventer valgaftenen
Aftenens diskussioner koncentrerede sig om en række af de store spørgsmål i kommunen lige nu: Tange Sø, biltrafikken i midtbyen, forholdene - eller manglen på samme - for cyklisterne i Silkeborg og så planerne om bynære naturnationalparker. Navnlig for og imod bevarelsen af Tange Sø og spørgsmålet om naturnationalparkerne udfordrede de lokale politikere, og det var da også på de områder, de største forskelligheder trådte frem.

Og så var der det finurlige spørgsmål fra salen om, hvem panelet mente ville blive den bedste borgmester set i et klima-perspektiv. Der var ingen slinger i valsen fra Venstre, Socialdemokratiet, De Konservative og De Radikale, som alle pegede på egne spidskandidater. Enhedslistens Peter Sig Kristensen pegede på Helle Gade (S), mens Alternativets Lars Holstein pegede på fællen fra valgforbundet, Johan Brødsgaard (R).

Eneste overraskelse leverede SFs Claus Løwe Klostergård, der konstaterede, at partiet ville have is i maven og først på valgaftenen vurdere, hvem der ligner den bedste klimaborgmester.

Takkede for vellykket aften
Efter et par timers højspændt debat rundede DNs vicepræsident, aarhusianske Sebastian Johnshøj, aftenen af ved at takke for et fornemt fremmøde og en spændende og levende debat.

Ikke mindst, fordi det ved fælles hjælp fra panel og sal lykkedes at styre udenom grødeskæringen og derved nå at vende så meget andet væsentligt.