Silkeborg har kun rykket sig lidt på klimabarometer

Kenneth Husum 

Stort potentiale for mere grøn energi, ifølge klimabarometer

SILKEBORG Silkeborg Kommune har kun taget små skridt fremad på Klimabarometeret siden forrige kommunalvalg.

Dansk Energis Klimabarometer viser, at de ti kommuner i toppen har stået for 72 procent af udbygningen af vindmøller og solceller på land siden 2017. I perioden siden sidste kommunalvalg har alle 98 kommuner tilsammen bygget 914 MW grøn energi på land.

Tallene dækker over meget store forskelle mellem kommunerne.

Når det gælder vindmøller, så udnytter Silkeborg Kommune kun 14 procent af potentialet. Siden forrige valg er det tal steget med tre procentpoint. I en lang række kommuner er der slet ikke sket nogen udbygning af vindmøller de seneste fire år.

Når det gælder solcelleanlæg står Silkeborg Kommune stærkere, men også her er der et langt større potentiale for grøn energi, påpeger Klimabarometeret.

Ifølge Dansk Energis beregninger kræver Danmarks mål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030, at der hvert år bliver opstillet 600 MW ekstra grøn energi på land.

Derfor er det ifølge Kristine Grunnet vigtigt, at flere kommuner rykker frem i det grønne felt.

- Vi skal have flere kommuner til at tage ansvar for den grønne omstilling og træffe beslutninger om at bygge mere vedvarende energi. Samtidig skal processen i forhold til at opstille vindmøller og solceller være mere effektiv. I øjeblikket går det simpelthen for langsomt, og vi risikerer ikke at have nok grøn strøm til vores klimamål. Så det er en vigtig opgave for byrådene at tage fat på efter kommunalvalget, siger Kristine Grunnet, branchechef for vedvarende energi i Dansk Energi.